Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dobrovoľní hasiči majú prvú pasívnu požiarnu zbrojnicu na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nová budova DHZ Pole svojím technickým štandardom napĺňa kritériá, ktoré budú musieť stavebníci spĺňať až od roku 2019.

Trnava 6. októbra (TASR) - Prvú pasívnu požiarnu zbrojnicu na Slovensku má Dobrovoľné hasičské združenie (DHZ) Pole v Trnave. Medzinárodný certifikát pasívnych budov združeniu dnes slávnostne odovzdali predstavitelia Inštitútu pre energeticky pasívne domy. Budova je na Slovensku zároveň aj prvou nebytovou budovou v pasívnom štandarde, jej výstavbu financovalo DHZ zo zdrojov Európskej únie.

"Základným predpokladom poskytovania našich služieb pre ľudí v tiesni bolo a je aj vytvorenie potrebného kvalitného zázemia pre zásahový tím. Dnes ním je nová bezbariérová hasičská stanica, pri plánovaní ktorej sme mysleli aj do budúcnosti. Preto je už teraz v súlade s európskymi trendmi v pasívnom štandarde," uviedol veliteľ DHZ Jozef Hambálek.

Nová budova DHZ Pole svojím technickým štandardom napĺňa kritériá, ktoré budú musieť stavebníci spĺňať až od roku 2019. Smernica o energetickej hospodárnosti budov udáva pre administratívne budovy postavené po 31. decembri 2018 takmer nulovú spotrebu energie. Od roku 2021 bude tento takmer nulový štandard platiť aj pre súkromné budovy.

Stavbu navrhlo architektonické štúdio Createrra. "Sústredili sme sa na kvalitnú 'obálku' a detaily bez tepelných mostov. Zároveň sme technickú inštaláciu minimalizovali a budova dosahuje najnižšie možné náklady na prevádzku. Náklady na kúrenie sa v podobne veľkých budovách vo svete pohybujú v priemere okolo 10 eur mesačne. Najvyšší možný komfort bez tepelných výkyvov je pritom zabezpečený, či je leto, či zima, a to aj vrátane prísunu čerstvého vzduchu," uviedol špecialista na pasívne budovy Createrra Bjorn Kierulf.

DHZ Pole sa špecializuje na prácu s ťažkou pásovou a kolesovou technikou. Táto zásahová technika mu umožňuje realizovať zložité záchranné operácie nielen v rámci svojho regiónu.