Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Desiatky dobrovoľníkov zamestnala brigáda na Turnianskom hrade

Turniansky hrad čistili od náletových drevín brigádnici z OZ Castrum Thorna. Do konca marca plánujú na Turnianskom hrade v NP Slovenský kras nad obcou Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie, ešte dve podobné brigády. Foto: TASR/Milan Kapusta

Účastníci dnešnej brigády pochádzajú z Turne a okolitých obcí.

Turňa nad Bodvou 27. februára (TASR) – V areáli hradu pri obci Turňa nad Bodvou (okres Košice – okolie) sa dnes stretli desiatky dobrovoľníkov. Koná sa tam prvá tohtoročná brigáda.

"Ide o podobnú akciu, ktorá sa uskutočnila vlani v štyroch termínoch. Naším cieľom je očistenie hradu od náletov, čím chceme zabezpečiť, aby tu mali turisti lepšie podmienky pre pohyb a aby z hradu aj viac videli," informoval TASR Martin Kubo z občianskeho združenia (OZ) Castrum Thorna.

Účastníci dnešnej brigády pochádzajú z Turne a okolitých obcí. Prišlo asi 40 ľudí. "Plánujeme ešte ďalšie dve brigády v marci a na jeseň by sa mali konať ďalšie dve," dodal Kubo s tým, že na niektorej z nich by mal podobne ako vlani asistovať aj ťažný kôň s pohoničom. "Minulý rok nám na hrade pomáhali s prepravou nákladu."

Zmienené OZ vzniklo so zámerom obnovy a záchrany hradných ruín pri Turni. V tejto súvislosti požiadalo vlani o finančnú pomoc štát. "Dotácia je schválená, v akej sume, to sa dozvieme v najbližších dňoch," podotkol Kubo. Získané financie chcú použiť na pasportizáciu – zdokumentovanie statického stavu pamiatky a na tvorbu tlačeného sprievodcu, ktorý by bližšie predstavil pamiatku turistom.



Turniansky hrad postavili po tatárskom vpáde. Vznikol pravdepodobne v prvej polovici 13. storočia. V minulosti bol správnym centrom turnianskej stolice. Chátra od protihabsburských povstaní na sklonku 17. storočia, kedy ho po porážke povstalcov dali zbúrať.

V areáli pamiatky a v podhradí organizujú počas roka viaceré podujatia. "Zaumienili sme si zapájať sa do celoslovenskej akcie Noc hradov a zrúcanín a organizovať novoročné výstupy na hrad. V obci sa ďalej koná pravidelne v máji kultúrno–zábavné podujatie Turnianske rytierske slávnosti," priblížil Kubo.