Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci budú čistiť a triediť murivo na Trenčianskom hrade

Trenčiansky hrad na archívnej snímke. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Minulé leto odpracovali dobrovoľníci počas druhého ročníka tábora spolu 320 hodín. Denne išlo v priemere o desať ľudí, pričom ich zostava sa menila.

Trenčín 13. augusta (TASR) – Pomôcť pri obnove hradieb južného opevnenie Trenčianskeho hradu a prispieť k medzinárodnému projektu TreBuChet spájajúcemu mestá Trenčín a Bučovice je hlavným cieľom dobrovoľníckeho tábora pri hrade. Začne sa v piatok 17. augusta a potrvá do 22. augusta.

Podľa organizátora dobrovoľníckeho tábora Júliusa Brunu bude úlohou dobrovoľníkov vytriediť a vyčistiť staré murivo, ktoré spadlo z južného opevnenia a pripraviť ho na murovanie. Zároveň budú dobrovoľníci pracovať na vyčistení a úprave plochy nového vstupu do hradu. "Prvé stretnutie bude v piatok 17. augusta o 10.00 hodine pred vstupom do južného opevnenia," doplnil Bruna.

Ako dodal, vítaní sú všetci ľudia starší ako 14 rokov s chuťou pomôcť. "Čas, ktorý sa rozhodnú venovať spoločnej práci, je na ich rozhodnutí. Strava, občerstvenie a program sú zabezpečené. Účastníci tábora budú mať navyše možnosť spoznať projekt TreBuChet pred jeho realizáciou a zoznámiť sa s odborníkmi v tejto oblasti. Večer na začiatku aj na konci akcie obohatí táborák," doplnil organizátor.

Minulé leto odpracovali dobrovoľníci počas druhého ročníka tábora spolu 320 hodín. Denne išlo v priemere o desať ľudí, pričom ich zostava sa menila. Dočistili medzihradobné priestory, juhovýchodný svah hradnej skaly, časť hviezdicového opevnenia a zabudnuté ihrisko za mestskými hradbami, upravili chodník z čerešňového sadu k vyhliadke nad hladomorňou.

Dobrovoľnícky tábor organizujú s podporou Mesta Trenčín, Rotary Clubov Trenčín a Laugarício.