Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci odbremenili turistické chodníky od množstva odpadkov

ilustračná fotografia Foto: TASR/Miroslav Košírer

Počas 34 rokov odbremenilo takmer 39.000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie TANAPu a PIENAPu od viac ako 58.100 kilogramov rôzneho komunálneho a stavebného odpadu.

Tatranská Lomnica 1. októbra (TASR) – Približne 1800 dobrovoľníkov odbremenilo v sobotu (29.9.) značkované turistické chodníky v Tatranskom a Pieninskom národnom parku (TANAP a PIENAP) od viac ako 640 kilogramov odpadkov. Do igelitových vriec zbierali to, čo turisti nechávajú na chodníkoch najčastejšie, čiže obaly od potravín, plastové fľaše, konzervy a papiere.

Na jednom z chodníkov na Podbanskom sa medzi odpadky ako kuriozita tentoraz dostalo staré plechové vedro. Najusilovnejší boli turisti – zberači na Štrbskom Plese, kde do plastových vriec nazbierali až 250 kilogramov odpadkov. "Väčšinu z tých, ktorí odpadky v Tatrách zbierali, tvorili deti. Pekné počasie a veľký počet turistov z Českej republiky, ktorí sa na akcii zúčastnili, prispeli k tak veľkej účasti dobrovoľníkov na čistení Tatier," konštatoval koordinátor akcie Čisté hory zo Štátnych lesov TANAPu Igor Stavný.

Tohtoročný 34. ročník akcie Čisté hory zorganizovali ŠL TANAPu v spolupráci so Správou TANAPu a PIENAPu. Cieľom akcie je odbremeniť tatranskú prírodu od odpadkov predtým, ako ju prikryje snehová perina. "Akciou sa snažíme súčasne aj vychovávať tých, ktorí do Tatier prichádzajú, aby tu odpadky po sebe nenechávali. Preto je pre nás potešiteľné, že sa na čistení hôr každoročne zúčastňuje v prevahe práve najmladšia generácia milovníkov tohto vzácneho prírodného prostredia," dodal námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu Marián Šturcel.

Počas 34 rokov odbremenilo takmer 39.000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie TANAPu a PIENAPu od viac ako 58.100 kilogramov rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. V posledných rokoch šlo najmä o odpad z potravín. Rekordným bol rok 1980, v ktorom 1400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7655 kilogramov odpadkov.