Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci vyčistia svahy pod Chopkom a zasadia mladé stromčeky

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Účastníci s vedrami a vrecami v rukách opäť vyčistia obidve strany Chopka.

Demänovská Dolina 7. septembra (TASR) - Takmer 400 milovníkov hôr a tatranskej prírody sa v piatok 8. septembra stretne pod Chopkom, aby pred nadchádzajúcou zimnou sezónou spoločne vyčistili zjazdovky a okolie najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku. Dobrovoľníkov čaká v tomto roku počas akcie Zelený Chopok po prvý raz okrem čistenia svahov aj sadenie mladých stromčekov.

"Je to už štvrtýkrát čo sa stretneme v pracovnej nálade a pomôžeme našej prírode. Zároveň sme si pre tento ročník pripravili novinku, z ktorej sa nesmierne tešíme. V lokalite Záhradky, na severnej strane Chopka, vysadíme až dve tisícky stromčekov. Táto práca je fyzicky náročnejšia, takže ju budú vykonávať tí zdatnejší dobrovoľníci," povedala Sylvia Artzová marketingová riaditeľka zo strediska Jasná.

Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková vyzdvihla prínos druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier v rámci cestovného ruchu. "Je hlavným centrom zimného turizmu nášho regiónu aj Slovenska ako takého a počet hostí, a atraktivita pre návštevníkov Liptova mu rastie aj po zvyšok roka, najmä cez letné prázdniny. Hory sú pre mnohých z nás láskou na celý život a ak môžeme, tak radi priložíme pomocnú ruku," skonštatovala.

Účastníci s vedrami a vrecami v rukách opäť vyčistia obidve strany Chopka. Stretnutie je o 8.00 h pri reštaurácii na Bielej púti. Záujemcovia sa však museli registrovať vopred a pre veľký záujem a naplnenú účastnícku kapacitu organizátori prihlasovanie v tomto týždni zastavili. Odmenou pre dobrovoľníkov za dobre vykonanú prácu bude guláš, zábava s country kapelou aj celodenný skipas.

Vlani vyzbieralo počas akcie Zelený Chopok 370 ľudí takmer 100 ton kamienkov a 20 vriec odpadu. Okrem dámskej kabelky našli dobrovoľníci aj fľašu pravého francúzskeho šampanského. "Pozitívne je, že každým rokom množstvo vyzbieraných odpadkov klesá. K najmenej disciplinovaným návštevníkom strediska patria už dlhodobo niektorí fajčiari, ktorí neváhajú ohorky hasiť v snehu a následne ich len tak pohodiť," dodala Artzová.