Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci z Prešovskej univerzity pomáhajú v teréne s tlmočením

Na snímke matka s kočíkom čaká na evakuačný autobus na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 4. marca 2022. Foto: TASR Roman Hanc

Na hraniciach nechýbajú ani študenti Pravoslávnej bohosloveckej fakulty, ktorí zároveň telefonicky koordinujú utečencov z Ukrajiny do Prešova a okolia.

Prešov 11. marca (TASR) – Ukrajinskí študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa spolu s ich slovenskými spolužiakmi pridali k dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú s tlmočením pri aktivitách spojených s migráciou. S rôznymi organizáciami, štátnymi inštitúciami či dobrovoľníckymi centrami tak spolupracuje niekoľko stoviek študentov univerzity. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine oslovila univerzita svojich študentov s cieľom vytvoriť databázu dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní pomôcť s tlmočením či inými dobrovoľníckymi aktivitami. Ide o študentov rôznych študijných programov jednotlivých fakúlt univerzity.

"Nemalá skupina študentov z Filozofickej fakulty zabezpečuje tlmočenie na hraničných priechodoch, kde sa prichádzajúcim utečencom prihovárajú v ukrajinskom či anglickom jazyku. Pracujú taktiež na korektúrach textov v ukrajinčine pre centrálny vízový orgán, ale pomáhajú i na oddeleniach cudzineckej polície. O dopravu na miesto ich pôsobenia sa neraz stará Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, s ktorým fakulta koordinuje viaceré spoločné aktivity," povedala Polačková.

Na snímke utečenci z Ukrajiny čakajú na odvoz na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Pomocnú ruku na hraničných priechodoch permanentne podávajú aj študenti Gréckokatolíckej teologickej fakulty a bohoslovci Gréckokatolíckeho kňazského seminára PU, pomáhajúci prekonávať i prípadné jazykové bariéry na rôznych kontaktných miestach.

Študenti Fakulty zdravotníckych odborov okrem hraníc pomáhajú i na železničných staniciach s kúpou cestovných lístkov, zabezpečením stravy či dozorom detí.

Na hraniciach nechýbajú ani študenti Pravoslávnej bohosloveckej fakulty, ktorí zároveň telefonicky koordinujú utečencov z Ukrajiny do Prešova a okolia. Fakulta v spolupráci s Pravoslávnym kňazským seminárom PU ponúka tiež sociálno-právne, duchovné či psychologické poradenstvo.

Na snímke matka s dieťaťom telefonuje cez videohovor na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


"Psychologickú pomoc pre svojich ukrajinských študentov zabezpečuje aj Inštitút psychológie Filozofickej fakulty či Katedra manažérskej psychológie Fakulty manažmentu, ekonomiky a obchodu, ktorá zároveň zriadila Výcvikové stredisko krízovej intervencie," doplnila Polačková.

Pedagogická fakulta rozbieha pomoc školám, ktoré začali začleňovať ukrajinské deti do svojich radov. Na základe pripravovaného Memoranda o spolupráci s mestom Prešov plánuje v najbližšom čase prostredníctvom svojich študentov realizovať animačné a vzdelávacie aktivity pre ukrajinské deti v materských a základných školách v rámci školských klubov detí v meste.

Študenti, ktorí majú záujem nezištne pomáhať a stať sa dobrovoľníkmi, sa môžu stále prihlásiť do univerzitnej databázy.