Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Stovky ľudí prilákal na Jakubovo námestie farmársky Dobrý trh

Filozofia medzinárodného hnutia Slow food sa sústreďuje na poctivé, pomalé a tradičné postupy produkcie, ale aj samotného prežívania života.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Stovky ľudí si dnes vychutnali na Jakubovom námestí v Bratislave domáce produkty ponúkané na prvom farmárskom Dobrom trhu. Filozofia medzinárodného hnutia Slow food sa sústreďuje na poctivé, pomalé a tradičné postupy produkcie, ale aj samotného prežívania života. V tomto duchu boli vyberaní aj ostatní predajcovia.

"Od začiatku Dobrých trhov som túžila, aby sa zorganizovali tu, na Jakubovom námestí, a presvedčila som o tom aj našich partnerov, s ktorými ho organizujeme. Tentoraz mal úplne nový rozmer. Boli tu najmä výrobky farmárov z prvej ruky z blízkeho i širšieho okolia," povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Okrem nich sa tam prezentovali aj pestovatelia ovocia a zeleniny. Jedného z nich prestavila Nadácia Horský park, ktorá na námestie priniesla systém pestovania prírodnej zeleniny bez použitia rôznych prípravkov. O zveľaďovanie bylinkovej záhradky, vysadenej vo veľkom, doteraz prázdnom črepníku, sa budú starať deti z materského centra Prešporkovo.

V stánku Dobrého úradu Rosová ponúkala okoloidúcim sladké dobroty od staromestských senioriek. Každý návštevník mohol symbolicky prispieť a takto získaných 210 eur si rozdelia staromestské denné centrá.

Tradícia organizovania Dobrého trhu v Starom Meste sa obnovila takmer pred dvoma rokmi. "Chceme, aby tradičné trhy fungovali aj na iných miestach, ako je napríklad Poľná ulica, kde pripravujeme celkovú rekonštrukciu trhoviska a celkom iné, nové trhovisko na Rybnom námestí," avizovala starostka.

TASR informoval staromestský hovorca Tomáš Halán.