Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Dobšinej predstavia multimediálne dielo Dimenzia Dobšau

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Projekciu, ktorej inšpiráciou boli dejiny i mýty regiónu, bude môcť verejnosť obdivovať priamo na fasáde historickej radnice.

Dobšiná 15. mája (TASR) - V meste Dobšiná v okrese Rožňava sa koncom mája uskutoční verejná prezentácia multimediálneho diela s názvom Dimenzia Dobšau. Projekciu, ktorej inšpiráciou boli dejiny i mýty regiónu, bude môcť verejnosť obdivovať priamo na fasáde historickej radnice. TASR o tom informovala Dominika Nazarejová z občianskeho združenia (OZ) UMČO, ktoré za projektom stojí.

Multimediálne dielo Dimenzia Dobšau má poukázať na potenciál mesta Dobšiná i zabudnutého regiónu Gemer. Formou videomappingu analyzuje architektúru, reflektuje autenticitu mesta a upriamuje pozornosť na verejný priestor formou súčasného umenia nových médií.

"Inšpiráciou bola najmä bohatá banícka história regiónu a mesta Dobšiná a legenda o Sklenenej pani z Marón, ale tiež lokálne mýty plné škriatkov a víl, kultúrny aktivista z 19. storočia, takmer zabudnutý jazyk bulinerčina a aj nedávno objavený minerál," doplnila Nazarejová.

OZ do tvorby diela zapojilo aj žiakov Základnej umeleckej školy Dobšiná, ktorých tvorba bude použitá vo videomappingu. V rámci projektu sa v apríli uskutočnil aj animačný workshop, na ktorom sa žiaci pod vedením lektora naučili základy analógovej animácie.

Dielo Dimenzia Dobšau je výsledkom spolupráce OZ UMČO so žiakmi z Dobšinej a vizuálnym media art kolektívom Nano VJs, ktorých špecializáciou sú svetelné a interaktívne inštalácie či multimediálne performance. Prezentácia diela pred radnicou v Dobšinej sa uskutoční 26. mája po zotmení. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.