Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V knižnici v Dolnom Kubíne spomínali na Ladislava Nádaši-Jégého

Na nedatovanej snímke popredný slovenský prozaik MUDr. Ladislav Nádaši-Jégé, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik. Foto: TASR/archív

Ladislav Nádaši-Jégé bol slovenským spisovateľom, prozaikom, autorom divadelných hier, publicistom, literárnym kritikom a lekárom.

Dolný Kubín 24. februára (TASR) - Pri príležitosti 150. výročia narodenia Ladislava Nádaši-Jégého si na jeho život a tvorbu zaspomínali dnes v priestoroch Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne zástupcovia Oravského kultúrneho strediska, Oravskej knižnice a Matice slovenskej. Pri tejto príležitosti tiež odprezentovali striebornú zberateľskú mincu emitovanú Národnou bankou Slovenska v januári 2016 práve k 150. výročiu narodenia Ladislava Nádaši-Jégého.

Pohľad na dolnokubínsku spoločnosť v prvej polovici 20. storočia predstavil historik a riaditeľ Oravskej knižnice Peter Huba. Pavol Parenička z Matice slovenskej sprítomnil Jégého v biografických súradniciach a vedecký tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj priblížil tohto prozaika generácie neskorého realizmu v jeho tvorbe.

Ladislav Nádaši-Jégé bol slovenským spisovateľom, prozaikom, autorom divadelných hier, publicistom, literárnym kritikom a lekárom. Jeho tvorba korešponduje s realizmom a naturalizmom a vynikajú v nej najmä historické romány a novely. Podujatie zorganizovali v rámci dlhodobého cyklu Rodom a srdcom z Oravy, ktorým Oravské kultúrne stredisko dlhodobo prezentuje a propaguje kultúrno-historický potenciál a osobnosti regiónu.