Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Podujatie Od Kenez po Kňažiu prezentuje históriu Kňažej

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Spojiť komunitu ľudí na Orave a ponúknuť im možnosť nielen prezentovať, ale aj spoznávať seba, svoju kultúru a minulosť je cieľom dnešných folklórnych slávností Pod vŕbami.

Dolný Kubín 22. júla (TASR) - Spojiť komunitu ľudí na Orave a ponúknuť im možnosť nielen prezentovať, ale aj spoznávať seba, svoju kultúru a minulosť je cieľom dnešných folklórnych slávností Pod vŕbami. Dejiskom druhého ročníka zábavno-vzdelávacieho podujatia Od Kenez po Kňažiu je amfiteáter pri rieke Orava v dolnokubínskej mestskej časti Kňažia.

Slávnosti odštartovala o 15.00 h výstava s názvom V Kňažanskej škole. "Záujemcovia navštívia školskú triedu našich starých rodičov zo zbierok Oravského múzea obohatenú o novú zbierku fotografií od obyvateľov. Veľmi vzácne sú pre nás stretnutia s obyvateľmi, ktorí sú ochotní poskytnúť zo svojich súkromných albumov fotografie, dokumenty či spomínať na minulosť. Pripravené už máme aj kalendáre s historickými fotografiami Kňažej," uviedla Jana Greššová zo spoluorganizátorského občianskeho združenia Krpček.

"Pre deti sme si pripravili detské kočovné divadlo na motívy Jozefa Hollého. Je to príbeh o láske dvoch mladých ľudí, ktorým stojí v ceste lakomosť rodičovskej generácie. Ľudová veselohra je obohatená o naživo spievané a hrané slovenské ľudové piesne," doplnila s tým, že predstavia sa aj tri folklórne súbory - Orava z Dolného Kubína s programom Myjava, Kňažan z Kňažej s programom Piesne z Kňažanského spevníka a Rovienca z Medzibrodia s programom Medzibroďská svadba.

Súčasťou folklórnych slávností je aj sčítanie a ocenenie krojovaných, uvedenie do života notovej prílohy k Spevníku kňažanských piesní a výročného kalendára. Prvý ročník podujatia s názvom Od Kenez po Kňažiu sa uskutočnil pri príležitosti 670. výročia prvej písomnej zmienky o Kňažej.