Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Dolnom Kubíne neschválili rozpočet, mesto začne rok v provizóriu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rozpočtovým provizóriom sa zastavia všetky dotácie, investičné akcie mesta a ohrozené je aj čerpanie eurofondov.

Dolný Kubín 14. decembra (TASR) - Dolnokubínska mestská samospráva začne rok 2018 v rozpočtovom provizóriu. Rozhodli o tom poslanci mesta na poslednom tohtoročnom zastupiteľstve v metropole Dolnej Oravy, keď nepodporili pripravený návrh rozpočtu mesta na budúci rok. O rozpočte sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou znova rokovať budúci rok vo februári.

Vyrovnaný rozpočet predložený primátorom mesta Romanom Matejovom mal na budúci rok hospodáriť s celkovými príjmami a výdavkami naplánovanými v objeme celkovo 16.184.261 eur. „Je to neštandardná situácia, nebudeme sa môcť rozvíjať a zveľaďovať,“ uviedol krátko po zastupiteľstve Matejov a doplnil, že vplyv obyvatelia pocítia už začiatkom roka. Podľa Matejova sa časť poslancov rozhodla vystaviť stopku ďalším opravám chodníkov i ciest, investíciám do materských škôl či nových parkovacích miest. "Ohrozené sú dotácie pre športovcov, dôchodcov či občianske združenia," zhrnul. Primátor mesta však verí, že začiatkom roka sa ešte nájde vôľa schváliť rozpočet pre 19.000 obyvateľov Dolného Kubína.

Rozpočtovým provizóriom sa zastavia všetky dotácie, investičné akcie mesta a ohrozené je aj čerpanie eurofondov, samospráva bude mať zákonom o rozpočtových pravidlách limitovanú výšku mesačných výdavkov na jednu dvanástinu celkových výdavkov predchádzajúceho roka.

Výnimku tvoria výdavky, ktoré sa uhrádzajú v súlade s termínmi splácania dohodnutými v predchádzajúcom rozpočtovom roku a tie, ktoré budú uskutočnené počas rozpočtového provizória na povinnú úhradu podľa osobitných predpisov. Rozpočtové príjmy a výdavky uskutočnené počas provizória sa zúčtujú s rozpočtom mesta a kraja po jeho schválení v danom roku. „Dôležité je uvedomiť si, že rozpočtové provizórium nás obmedzí iba na základnú úroveň fungovania mesta a financie vystačia iba na udržanie chodu samosprávy, ale v žiadnom prípade nie na náš ďalší rozvoj,“ upozornil Matejov.

Jeden z poslancov hlasujúci proti návrhu rozpočtu na rok 2018 Matúš Lakoštík pre TASR povedal, že spolu s niektorými ďalšími poslancami roky žiada, aby rozpočet dostali na preštudovanie už v septembri alebo v októbri. „Aby sme ho mohli pripomienkovať a aby sme sa mohli pýtať. No myslím si, že najväčšie zlyhanie je práve v komunikácii. Doteraz sa to vždy prepieklo takým spôsobom, že sme rozpočet podporili, ale mám pocit, že teraz pohár našej trpezlivosti pretiekol,“ uzavrel.