Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Dolnom Kubíne si Vianoce ozvláštnili živým Betlehemom

Ilustračná snímka Foto: TASR - Dušan Hein

Predvianočný čas na Slovensku a zvlášť na Orave je spojený s betlehemom, ktorý je spolu s vianočným stromčekom ústredným motívom Vianoc.

Dolný Kubín 21. decembra (TASR) – Narodenie Božieho syna prišli v posledný predvianočný týždeň do Dolného Kubína zvestovať Mária, Jozef i živé Jezuliatko. Atmosféru živého betlehema pred kostolom Povýšenia svätého kríža vo štvrtok (20. 12.) spestrili aj hudobné vystúpenia, na ktorých zazneli najznámejšie vianočné piesne.

Stretnutie už tradične pripravili dolnokubínski dobrovoľníci. „Predvianočný čas na Slovensku a zvlášť na Orave je spojený s betlehemom, ktorý je spolu s vianočným stromčekom ústredným motívom Vianoc. Tento ročník sa nám podarilo ozvláštniť - do živého betlehema sa nám popri ovečkách, Jozefovi a Márii podarilo dostať aj živé Jezuliatko,“ povedal dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

Etnografka Oravského múzea Elena Beňušová však pripomenula, že tradícia živých betlehemov sa začala vyskytovať len v poslednom období. „Postupom času, ako prichádzajú nové trendy, tak aj tieto živé betlehemy sú módnou vlnou posledného desaťročia. Ide o bližší kontakt alebo inú formu priblíženia sa návštevníkovi, veriacemu v kostole, prípadne takto bezprostredne na námestiach, kde to môžu takouto formou intenzívnejšie precítiť,“ priblížila.