Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vyše 1500 Domanižanov je bez pitnej vody, zrejme prasklo potrubie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dôvodom je porucha na hlavnej vetve vodovodu. Dodávku vody cisternami komplikuje mráz.

Domaniža 20. januára (TASR) – Obec Domaniža v Považskobystrickom okrese je od štvrtkového (19. 1.) večera bez dodávky pitnej vody. Dôvodom je porucha na hlavnej vetve vodovodu. Dodávku vody pre viac ako 1500 obyvateľov cisternami komplikuje mráz.

Podľa starostu obce Františka Matušíka únik vody nahlásili obyvatelia vo štvrtok večer. Pre poruchu odstavili hlavnú vetvu vodovodu. „Ešte pred odstavením sme o 21.00 obecným rozhlasom informovali obyvateľov, aby si zabezpečili zásoby pitnej vody, zabezpečili sme vodu na ráno do škôlky, aby sa mohlo variť. Ráno začala Považská vodárenská spoločnosť s prácami na odstránení poruchy,“ uviedol Matušík.

Ako dodal, hneď ráno začala obec riešiť náhradné dodávky vody pomocou cisterien, ktoré rozvážajú vodu po dedine. „Problémom je nízka teplota, až okolo mínus 20 stupňov, všetko mrzne. Voda sa musí rozvážať v menšej cisterne, ktorá sa častejšie napĺňa. Vo veľkej cisterne zamŕzala,“ doplnil starosta.

Podľa vedúceho strediska vodovodov Považskej vodárenskej spoločnosti Vladimíra Belka poruchu na hlavnom výtlačnom potrubí do vodojemu nahlásili vo štvrtok večer. Vzhľadom na pokročilú dobu sa nemohlo pristúpiť k odstráneniu poruchy ešte vo štvrtok večer, preto prerušili dodávku vody do celej obce.

Poškodené je liatinové potrubie, ktoré vodou zásobuje vodojem. Momentálne sa ešte len dokopávame k potrubiu. Urobí sa nejaká opravná tvarovka, na mieste sa to opraví. Ešte momentálne nevieme, či je poškodené hrdlo alebo prasknutá rúra. Po oprave bude niekoľko hodín trvať, kým sa vodojem načerpá, následne budeme musieť odvzdušniť jednotlivé vetvy vodovodu. Hrubý odhad je, že okolo 15.00 h by mohol systém fungovať. Je to však len odhad, ťažko povedať. Budeme robiť všetko pre to, aby bola dodávka vody obnovená dnes,“ zdôraznil Belko.