Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dominantou múzea v prírode je drevený chrám sv. Michala Archanjela

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na 14 stavieb, ktoré sa v expozícii ľudovej architektúry a bývania v Humennom nachádzajú, sa v minulom roku prišlo pozrieť viac ako 8300 návštevníkov.

Humenné 9. júla (TASR) – Dominantou expozície ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom je drevený chrám sv. Michala Archanjela. Vybudovaný bol v druhej polovici 18. storočia v obci Nová Sedlica v Sninskom okrese bez akýchkoľvek kovových súčiastok. Je to zároveň prvý objekt, ktorý bol do múzea v prírode v Humennom privezený v rokoch 1971 až 1974. Zaujímavý je nielen zvonku, ale aj zvnútra. "Ikonostas v chráme je pôvodný, barokový. Bol reštaurovaný počas prevozu," uviedol pre TASR správca expozície ľudovej architektúry a bývania a etnológ múzea Jozef Fundák. Podľa jeho slov bol chrám pôvodne gréckokatolícky, ale neskôr bol posvätený ako pravoslávny. Dodnes sa v ňom vykonávajú bohoslužby počas významných sviatkov alebo podujatí v skanzene.

Nachádzajú sa tu tiež tradičné obytno-hospodárske budovy, ktorých časť slúžila na bývanie a časť na ustajnenie zvierat alebo na hospodárske či remeselné činnosti. Jedným z takých je aj dom z Nechválovej Polianky. Prízemná zrubová stavba obdĺžnikového tvaru pozostáva z obývacej izby, predsiene a dvoch maštalí. Interiér je vybavený len najzákladnejším inventárom. Ide prevažne o rusínske domy.

Neodmysliteľnou súčasťou dedinskej architektúry a koloritu obce boli kováčske dielne, vahadlová studňa či mlyny. Zaujímavosťou v humenskom prírodnom múzeu je podľa Fundáka aj domček so slamenou strechou pochádzajúci z Kalnej Roztoky. "Je veľký problém zabezpečiť realizátora, resp. firmu, ktorá dokáže robiť takéto slamené strechy, opravovať ich alebo vymieňať," uviedol. V obytnej miestnosti sa nachádza stôl, posteľ, lavice - šafárne, riad na varenie a textil. V komore je nainštalovaná výroba metiel z brezového prútia. Poľnohospodárske náradie je uložené v stodole. Domček bol obývaný do roku 1974, o dva roky neskôr bol presťahovaný do Humenného.

Vihorlatské múzeum každoročne usporadúva v expozícii podujatia venované obyvateľom a rodákom obcí, odkiaľ konkrétne objekty pochádzajú. Súvisí s nimi aj príprava informačných panelov o predmete alebo stavbe, ktoré potom putujú do obcí, odkiaľ boli privezené. Zároveň je v objektoch stálej expozície umiestňovaný panel o možnostiach návštevy obce a o zaujímavostiach, ktoré v nej môžu návštevníci nájsť. "Ide o tzv. vzájomnú výmenu turistov," vysvetlil Fundák. V tomto cykle stretnutí rodákov a obyvateľov obcí múzeum po minuloročnej vydarenej akcii Nechválova Polianka a Vyšná Jablonka pokračuje v tomto roku Kalnou Roztokou, ktorá by sa mala uskutočniť v auguste.

Približne 14 stavieb, ktoré sa v expozícii ľudovej architektúry a bývania v Humennom nachádzajú, si v minulom roku prišlo pozrieť viac ako 8300 návštevníkov.

V blízkej budúcnosti plánuje Vihorlatské múzeum podľa Fundákových slov dopĺňať expozíciu o ďalšie zbierkové objekty, hlavne krčmu a školu.