Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dominantou obce je kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie

Obec Zborov nad Bystricou na Kysuciach sa nachádza v Bystrickej doline a v tomto roku si pripomína 380 rokov od svojho založenia. Kostol v Zborore nad Bystricou je jeden z mála na Slovensku, ktorý sa podarilo postaviť v čase komunizmu. Tento svätostánok je pýchou obce a je v ňom niekoľko umeleckých zaujmavostí a netradičných architektonických prvkov. Začal sa stavať v roku 1968 a postavený bol s veľkými problémami za päť rokov. Na snímke rímskokatolický kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Zborove nad Bystricou (vpravo) a vľavo dole maketa kaplnky Ružencovej Panny Márie Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dominantou Zborova nad Bystricou v okrese Čadca je Rímskokatolícky kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý bol vysvätený 8. decembra 1973.

Zborov nad Bystricou 18. apríla (TASR) – Dominantou Zborova nad Bystricou v okrese Čadca je Rímskokatolícky kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý bol vysvätený 8. decembra 1973.

Starosta obce Juraj Hlavatý zdôraznil, že kostol vybudovali počas socializmu, kedy režim s cirkvou nevychádzal dobre. "Je pýchou nielen Zborovčanov, ale aj Kysúc. Pretože, postaviť kostol v čase normalizácie a socializmu bol, dá sa povedať, malý zázrak. Zborovčanom sa spoločne s vtedajším správcom farnosti Ľudovítom Balážim podarilo od roku 1968 do roku 1973 vybudovať kostol, ktorý v sebe ukrýva mnoho skvostov. Ako sú vitráže od Vincenta Hložníka či korpus ukrižovaného Ježiša Krista od Alexandra Trizuliaka. V kostole sú ale aj nádherné drevené spovedeľnice od miestnych majstrov rezbárov," uviedol Hlavatý.

Obec Zborov nad Bystricou na Kysuciach sa nachádza v Bystrickej doline a v tomto roku si pripomína 380 rokov od svojho založenia. Kostol v Zborore nad Bystricou je jeden z mála na Slovensku, ktorý sa podarilo postaviť v čase komunizmu. Tento svätostánok je pýchou obce a je v ňom niekoľko umeleckých zaujmavostí a netradičných architektonických prvkov. Začal sa stavať v roku 1968 a postavený bol s veľkými problémami za päť rokov. Na snímke interiér rímskokatolického kostola Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Zborove nad Bystricou.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


V Zborove nad Bystricou bola pred vybudovaním kostola iba neskorobaroková kaplnka Ružencovej Panny Márie. Veriacim slúžila od roku 1870 a dnes je v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. "Zmestilo sa do nej veľmi málo ľudí a väčšia časť stála vonku. Ľudia na vtedajšieho správcu farnosti monsignora Balážiho naliehali, aby postavil kostol. Boli to veľmi ťažké roky, ale on bol natoľko obetavý, že napokon vybavil povolenie a v roku 1968 sa začalo stavať. Na prvej vykopávke sa zúčastnilo vyše 200 ľudí," spomína Anna Pupíková, ktorá sa pravidelne stará o výzdobu kostola.

"Možno až po čase dokážeme oceniť veľkorysosť priestoru, architektonický vzhľad a umeleckú výzdobu kostola Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Zborove nad Bystricou. Pre nás je to vyslovene stavba, ktorá korešponduje s odkazom druhého vatikánskeho koncilu, je otvorená pre komunikáciu s ľuďmi a veľmi nadčasová. Mnohí hovoria, že do prostredia horských dolín ani veľmi nepasuje a je veľmi moderná. Ale myslím, že práve o tom je komunikácia cirkvi. Že na miestach, kde by sme ju možno vôbec nečakali, je prítomná spôsobom, ktorý je inšpiratívny. Nielen pre súčasnú generáciu, ale máme nádej, že aj pre ďalšie," dodal hovorca žilinskej diecézy Zdeno Pupík.