Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Definitívny názov cyklotrasy popri Váhu určí hlasovaním verejnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vážska cyklotrasa je len pracovný názov cyklomagistrály pozdĺž Váhu.

Trenčín 24. novembra (TASR) – Prvý úsek takmer 100-kilometrovej Vážskej cyklotrasy, spájajúcej Žilinský a Trnavský samosprávny kraj naprieč celým Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), by mal byť dokončený do konca tohto roka. Vážska cyklotrasa je len pracovný názov cyklomagistrály pozdĺž Váhu, o definitívnom názve rozhodne v hlasovaní verejnosť.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku sa po takmer štvorročných prípravných prácach začalo s výstavbou prvého z ôsmich úsekov cyklotrasy. „Dosahuje dĺžku takmer 13,5 kilometra, pričom väčšia časť tohto úseku je už zrealizovaná. Tento úsek cyklotrasy od hranice s Trnavským samosprávnym krajom až po Nové Mesto nad Váhom by mal byť dokončený v prípade dobrých klimatických podmienok do konca tohto roka,“ informoval Baška.

Cyklotrasa je vybudovaná zo špeciálneho povrchu, ktorý vytvára vhodné podmienky nielen pre cyklistov, ale aj pre korčuliarov. V zimnom období by dokonca mala byť prístupná aj pre bežkárov. „Cyklotrasa v tomto regióne rozširuje možnosti dochádzky do práce a vytvára základnú komunikačnú os pre cyklistov. Vážska cyklomagistrála vytvorí koridor pozdĺž rieky Váh, ktorý bude mať význam nielen pre Trenčiansky kraj, ale bude napojený aj na susedné regióny, dokonca s prepojením na medzinárodné cyklotrasy. Má mimoriadny význam aj z hľadiska medzinárodnej turistiky,“ skonštatoval Igor Ševčík, vykonávajúci stavebný dozor na stavbe.

Investorom výstavby prvého úseku je Trenčiansky samosprávny kraj, náklady na výstavbu sa vyšplhajú na takmer 3,7 milióna eur. Na výstavbu ďalších úsekov aj vzhľadom na ich nielen turistický, ale aj cyklodopravný charakter chce TSK využiť možnosť financovania prostredníctvom európskych fondov. Onedlho by mali začať s výstavbou druhého, štvorkilometrového úseku z Púchova do Kúpeľov Nimnica. Právoplatné územné rozhodnutie už je vydané aj na ďalší úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom.

Definitívny názov cyklotrasy navrhnú samotní obyvatelia Trenčianskeho samosprávneho kraja. Môžu tak urobiť do 22. 5. 2018. „Spomedzi zaslaných návrhov verejnosť hlasovaním vyberie ten, ktorý sa stane oficiálnym názvom tejto cyklotrasy,“ uviedla vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Veronika Rezáková.