Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Košice chcú zmeniť podmienky parkovania, pripravujú zmeny v nariadení

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Nové nariadenie by malo obsahovať pripomienky Košičanov, zníženie cien, cenové zvýhodnenia i úpravy platnosti.

Košice 28. októbra (TASR) - Mesto Košice pripravuje na decembrové rokovanie poslancov mestského zastupiteľstva návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 157 o parkovaní. Nové VZN by malo obsahovať pripomienky Košičanov, zníženie cien, cenové zvýhodnenia i úpravy platnosti. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

"Aktuálny návrh je otvorený konštruktívnym pripomienkam všetkých, ktorým záleží na tom, aby nový parkovací systém slúžil čo najväčšiemu počtu Košičanov. Pracovný návrh zmeny VZN zároveň zasielame na pripomienkovanie dotknutým mestským častiam. Následne bude finálny návrh zmeny VZN o parkovaní zverejnený na úradnej tabuli a na internetovej stránke mesta. O termíne zverejnenia dokumentu budeme Košičanov včas informovať," uviedol primátor Košíc Richard Raši.

Zverejnený návrh zmeny VZN o parkovaní obsahuje zníženie ceny prvej rezidentskej parkovacej karty pre fyzické osoby (nepodnikateľov) z 35 eur na 20 eur, a zníženie ceny prvej rezidentskej karty pre podnikateľov z 300 eur na 150 eur, ak je podnikateľom fyzická osoba (napr. SZČO), resp. na 200 eur, ak je podnikateľom právnická osoba.

Predĺženie platnosti pôvodných rezidentských parkovacích kariet do 31.12.2017 sa bude podľa hovorkyne týkať všetkých rezidentov, ktorí si ich už kúpili alebo ešte zakúpia do konca roka 2016. "Rezidentská parkovacia karta v rezidentskej lokalite umožní rezidentovi dočasné parkovanie motorového vozidla v príslušnej rezidentskej lokalite, ktorej číslo je uvedené na parkovacej karte a v rezidentských lokalitách bezprostredne susediacich so základnou rezidentskou lokalitou," vysvetlila Šnajdárová.

"Cenové zvýhodnenie rezidentskej parkovacej karty pre dôchodcov znamená nárok na zľavnenú parkovaciu kartu 5 eur namiesto 35 eur pre seniorov od 62 rokov, nie od 70, ako tomu je v pôvodnom znení VZN. V návrhu je rozšírená možnosť získania rezidentskej parkovacej karty pre ďalších obyvateľov mesta Košice. V dosiaľ platnom VZN je okruh rezidentov viazaný výlučne na osoby, ktoré majú v rezidentskej lokalite trvalý pobyt. V novom návrhu vystupuje v pozícii žiadateľa výlučne vlastník bytu (nehnuteľnosti), ktorý bude prakticky „vybavovať“ parkovacie karty pre osoby s trvalým pobytom v danom byte alebo pre nájomcu v jeho byte," priblížila Šnajdárová.

Návrh zmeny VZN ďalej obsahuje napríklad zníženie ceny za parkovanie a rozšírenie parkovacích miest pre návštevníkov, zníženie minimálneho časového limitu parkovania a ďalšie ustanovenia, s ktorými sa verejnosť môže oboznámiť na internetovej stránke www.kosice.sk.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle a aktivisti zvolali viacero protestov.