Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Parkovanie pred MsÚ v Partizánskom bude časovo obmedzené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Samospráva k opatreniu, ktoré začne platiť od decembra tohto roka, pristúpila na základe dlhodobých požiadaviek a sťažností obyvateľov.

Partizánske 28. októbra (TASR) - Státie na parkovacích miestach pred budovou Mestského úradu (MsÚ) v Partizánskom bude časovo obmedzené. Samospráva k opatreniu, ktoré začne platiť od decembra tohto roka, pristúpila na základe dlhodobých požiadaviek a sťažností obyvateľov.

"Po dohode s dopravnou políciou bolo vymedzených 30 parkovacích miest oproti mestskému úradu, kde bude regulované státie tak, že bude možné zostať tam stáť len na dve hodiny zadarmo," povedal primátor Jozef Božik.

Čas státia pred mestským úradom budú určovať parkovacie hodiny, ktoré si vodiči zakúpia v kancelárii prvého kontaktu úradu za jedno euro a budú ich môcť opakovane využívať. "Parkovanie bude pod stálou kontrolou jedného príslušníka mestskej polície, ktorý si bude zapisovať značky motorových vozidiel a zároveň čas na parkovacích hodinách. Po dvoch hodinách musí vodič toto státie opustiť. Pokiaľ ho neopustí, prvý týždeň to budeme riešiť dohovorom a potom už riadnymi sankciami," konkretizoval primátor.

Samospráva tak chce podľa neho donútiť ľudí, aby bola statická doprava v centre dynamickejšia. "Chceme dosiahnuť to, aby ľudia, ktorí idú niečo vybaviť na mestský úrad, okresný úrad, úrad práce alebo na nejakú inú inštitúciu, prípadne do obchodu, prišli, kúpili si, vybavili, sadli do auta a odišli. Nechceme, aby tieto parkovacie miesta využívali zamestnanci úradov, inštitúcií alebo firiem, ktoré majú prevádzku na námestí a keď tam prídu autom, zablokujú miesto na celý deň," ozrejmil.

K zmenám v rámci regulácie státia na námestí môže mesto pristúpiť od novembra tohto roka, keďže je doteraz viazané európskym projektom na revitalizáciu centra, v rámci ktorého tam v zmysle podmienok projektu nemôže uskutočňovať zmeny.

"Zároveň mesto Partizánske dlhodobo pripravuje variant spoplatnenia státia presne podľa vzoru mesta Prievidza, pričom chceme zaregulovať celé mesto, nielen jeho centrum. Pretože, keby sme regulovali len centrum, autá vytlačíme do priľahlých ulíc. Vždy musia mať prednosť rezidenti, teda ľudia, ktorí tam bývajú," avizoval.

Rezidentská karta na jedno auto bude stáť päť eur, za každé ďalšie auto zaplatia rezidenti násobne viac. Návštevníci budú za prvú hodinu parkovania platiť 30 centov, za každú ďalšiu hodinu 70 centov. "Tento variant pripravíme budúci rok do detailov tak, aby v tom ďalšom volebnom období nový primátor a nové zastupiteľstvo ho mohli, ak sa rozhodnú, implementovať do praxe," dodal Božik.