Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Severný obchvat Prešova by sa mal začať stavať v roku 2017

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa primátorky mesta Andrey Turčanovej, ktorá so štátnym tajomníkom rokovala už viackrát, sú termíny optimistické a treba veriť, že sa aj naplnia.

Prešov 9. júna (TASR) – Severný obchvat mesta Prešov by sa mal začať stavať do dvoch rokov, teda v roku 2017. Uviedol to v pondelok (8.6.) na stretnutí s primátorkou mesta Prešov a starostami obcí Prešovského samosprávneho kraja štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja dopravy SR Viktor Stromček.

Tiež povedal, že 14 kilometrov dlhý úsek rýchlostnej cesty R4, ktorá bude po dokončení spojnicou medzi Poľskom a Maďarskom, je už vo fáze územného rozhodnutia. Stavebné povolenie sa očakáva na budúci rok. Ostatné úseky tejto cesty medzi Prešovom a poľskou hranicou by mali byť dokončené do roku 2022.

„Pre Prešov je severný obchvat veľmi dôležitý, lebo smer intenzívnej dopravy sa za ostatné roky zmenil. V súčasnosti čoraz viac poľských a tureckých kamiónov využíva trasu od poľských hraníc smerom na Košice, ktorá vedie cez najhustejšie obývané štvrte Prešova. S výstavbou severného obchvatu je preto potrebné začať naozaj v čo najkratšom čase, bez neho bude dopravná situácia v meste, aj napriek dokončeniu juhozápadného obchvatu, neudržateľná,“ zdôraznil prešovský viceprimátor Štefan Kužma.

Podľa primátorky mesta Andrey Turčanovej, ktorá so štátnym tajomníkom rokovala už viackrát, sú termíny optimistické a treba veriť, že sa aj naplnia.

Stromček tiež poukázal na to, že prvý júnový týždeň bolo vyhlásené aj verejné obstarávanie na výstavbu diaľničného úseku Prešov-sever – Prešov-juh.