Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V regióne Teplý Vrch pribúda výtlkov a miznú turisti

Na snímke z 11. apríla 2016 cesta z Rimavskej Soboty do Teplého Vrchu v úseku za Nižnou Pokoradzou. Foto: TASR

Starostovia obcí Teplý Vrch a Drienčany Jana Janšová a Peter Švoňava sa zhodli na tom, že cesty ktoré sú rozbité sú popri nezamestnanosti najväčším miestnym problémom.

Drienčany/Teplý Vrch 23. mája (TASR) – Zlý stav ciest v mikroregióne Teplý Vrch neďaleko Rimavskej Soboty negatívne ovplyvňuje zamestnanosť, rozvoj turizmu i populáciu v tomto kraji. Zhodli sa na tom starostovia obcí Teplý Vrch a Drienčany Jana Janšová a Peter Švoňava, podľa ktorých sú rozbité cesty popri nezamestnanosti najväčším miestnym problémom.

Ľudia sa nám sťažujú a sú nespokojní, pretože na cestách si poškodzujú nápravy, podvozky aj pneumatiky áut a tlmiče musia meniť každý rok. Nejde však už len o samotné poškodzovanie vozidiel, ale ohrozený môže byť aj priamo život či zdravie cestujúcich,“ zdôraznil v súvislosti s kvalitou miestnych komunikácií starosta Drienčan, podľa ktorého sa ich stav v poslednom období opäť zhoršil.



Pribudli nové výtlky, rozsypáva sa podklad vozoviek a krajnice sa prepadávajú,“ doplnil s tým, že problémom nie je len samotný stav ciest, ale aj údržba priľahlých pozemkov a ich čistenie od náletových drevín, ktoré podľa jeho slov často bránia v dostatočnom výhľade a niekedy zasahujú aj priamo do vozovky.

Zlé cesty podľa predstaviteľov miestnych samospráv brzdia i rozvoj cestovného ruchu. „Pred dvoma rokmi sme otvorili múzeum Pavla Dobšinského. Máme tu chránenú oblasť Drienčanský kras s náučným chodníkom, ktorý bol nedávno predĺžený o 15 kilometrov. Darmo sa však snažíme rozvíjať cestovný ruch, keď po takýchto cestách k nám nebude ochotný nikto ani prísť,“ podotkol Švoňava.

Podľa starostky Teplého Vrchu majú samosprávy negatívnu spätnú odozvu aj priamo od turistov. „Naša priehrada je navštevovaná turistami z celého Slovenska. Katastrofálny prístup do obce je však z každej strany, či už z Rimavskej Soboty, alebo aj zo severu v smere od Hnúšte, kadiaľ prichádzajú návštevníci z Breznianskeho okresu,“ priblížila Janšová, podľa ktorej ako mikroregión bojujú za opravu komunikácií už od roku 2012.

V roku 2013 sme spisovali aj petíciu. Sú tu síce malé obce, ale podpísalo ju 822 obyvateľov. Zostala však bez odozvy,“ uviedla Janšová s tým, že o obnovu ciest opätovne bezúspešne žiadali aj v nasledujúcom období a prebehli tiež rokovania so správcami komunikácií. „Nič sa však nevyriešilo,“ dodala.

Pre nekvalitné cesty vzniká podľa názoru starostov tiež problém prilákať do obcí nových obyvateľov. „Máme tu domy na predaj vhodné pre chalupárov aj na trvalé bývanie. Registrujeme tiež istý záujem mladých ľudí, ktorí by sem prišli bývať, ale odrádzajú ich práve zlé cesty, hoci sa nachádzame len 15 kilometrov od okresného mesta,“ doplnil starosta Drienčan.

Uvedomujeme si význam rekreačnej oblasti Teplý Vrch a opravení výtlkov sa zatiaľ snažíme zmierňovať katastrofálny stav povrchu cesty, kým sa uskutoční súvislá oprava povrchu vozovky. Tohto roku zamestnanci Banskobystrickej regionálnej správy ciest už predmetné úseky opravili, ale životnosť týchto opráv je otázna vzhľadom na stav podkladu cesty,“ uviedla na margo ciest v mikroregióne hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Michaela Piliarová.

Dodala, že v roku 2016 má BBSK v pláne rekonštrukcie ďalších úsekov ciest II. a III. triedy v okrese Rimavská Sobota, avšak konkrétne návrhy úsekov budú známe až po zasadnutí dopravnej komisie, ktorá prednesie návrh úsekov na rekonštrukcie Zastupiteľstvu BBSK.