Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

ŽSR zabezpečili bralo pri trati v Píle, skaly nebudú padať na koľaje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou brala je podľa jej ďalších slov aj tunel Píla postavený v roku 1871 a prestavaný v roku 1948.

Píla 25. júla (TASR) – Zvetrané kusy skál z brala pri železničnej zastávke v obci Píla v okrese Lučenec už nebudú padať do koľajiska trate a ohrozovať bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková s tým, že skalný zárez v tomto mieste je už celý zasieťovaný a zabezpečený.

"Súčasťou prác bolo odstránenie náletových drevín a uvoľnených skál. Neskôr sa navrtávali diery, do ktorých sa ukotvili tyče v dĺžke šesť až osem metrov. Nasledovalo zasieťovanie skalného zárezu pletivom a upevnenie ochranných sietí o kotevné tyče," priblížila priebeh sanácie brala hovorkyňa. Vyčistená bola aj priekopa od napadaných skál popri skalnom záreze a zrealizovaná bola i úprava štrkového lôžka do profilu.

Súčasťou brala je podľa jej ďalších slov aj tunel Píla postavený v roku 1871 a prestavaný v roku 1948. "Má dĺžku 125 metrov a vlaky ním nejazdia približne 30 rokov. Údržbové práce sa v ňom nevykonávajú, len dohliadacia činnosť, ktorá ŽSR vyplýva zo zákona a interných predpisov," zakončila Pavliková.