Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dopravný podnik Bratislava zaznamenal zvýšený počet dopravných nehôd

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Dopravný podnik zaznamenal v utorok (15.4.) niekoľko zle odstavených áut, ktoré bránili vozidlám mestskej hromadnej dopravy v premávke alebo ich len s ťažkosťami mohli obísť.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Dopravný podnik Bratislava (DPB) zaznamenal v uplynulých dňoch zvýšený počet dopravných nehôd na cestách v hlavnom meste, ktoré často blokujú vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) a spôsobujú meškania. "Žiadame preto vodičov osobných motorových vozidiel o ohľaduplnosť a obozretnosť v zhustenej premávke v týchto dňoch," uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

"Dopravný podnik zaznamenal v utorok (15.4.) niekoľko zle odstavených áut, ktoré bránili vozidlám mestskej hromadnej dopravy v premávke alebo ich len s ťažkosťami mohli obísť. Stalo sa tak v ranných hodinách na Vazovovej ulici a ďalšie osobné motorové vozidlo bolo odstavené na križovatke Kupeckého a Žellova, následkom čoho mal trolejbus č. 64 zdržanie a nemohol dodržať cestovný poriadok," uviedla.

Ďalšia nehoda sa podľa nej stala v poludňajších hodinách medzi električkou č. 3 a osobným motorovým vozidlom na Námestí SNP, pričom škodovú udalosť zavinil vodič auta. Po spísaní protokolu a prestoji električky muselo toto vozidlo nahradiť záložné.

V popoludňajších hodinách bola neprejazdná križovatka Námestie hraničiarov - Furdekova ulica pre dopravnú nehodu osobných motorových vozidiel. "Vyslaným dispečerom DPB sa podarilo premávku linky č. 88 v smere jazdy na autobusovú stanicu obnoviť po prestoji od 13.52 do 14.05 h. Ďalší prestoj trolejbusov od 14.56 do 15.12 h sa stal z dôvodu prekážky na Hlavnej ulici na Kolibe – nákladného auta, ktoré obojsmerne blokovalo prejazd vozidiel MHD," informovala Volfová.

"Žiaľ, niektorí vodiči osobných motorových vozidiel, ktorí spôsobia nehodu, z miesta nehody ujdú. Taký bol aj prípad, ktorý sa stal o 16.48 h, keď vodič autobusu č. 88 nahlásil škodovú udalosť, ktorá sa stala na križovatke Karadžičova - Mlynské Nivy medzi ním a osobným autom, ktoré z miesta nehody odišlo. V čase najväčšej špičky však túto križovatku dispečeri nemohli odstaviť, nakoľko by sa vytvorili kolóny a vodič dostal pokyn posunúť sa o pár metrov ďalej, hneď za križovatku, kde s ním pracovníci dispečingu spísali protokol," dodala hovorkyňa DPB.

Aj vo večerných hodinách sa stali dopravné nehody, ktoré spôsobili meškania spojov a odklony liniek. "O 18.50 h nahlásil vodič autobusu č. 98 dopravnú nehodu na Kutlíkovej ulici, pričom osobné autá tvorili prekážku vozidlám MHD. Na miesto udalosti boli vyslaní dispečeri DPB, ktorí zabezpečili odklon autobusov tejto linky z Kutlíkovej ulice cez Starohájsku, Furdekovu, Mamatteyovu, Gettingovu na svoju trasu. Odklon trval od 18.55 do 19.17 h," uviedla. Ďalšia nehoda, ktorá spôsobila odklon dopravy a výrazné meškanie spojov MHD, sa stala o 20.56 h, keď vodič linky 31 nahlásil z Nábrežia arm. gen. L. Svobodu cudziu dopravnú nehodu osobného motorového vozidla, ktoré sa nachádzalo na koľajovom zvršku a tvorilo prekážku električkám. "K miestu udalosti bol vyslaný dispečer, ktorý zabezpečil odklon električiek liniek číslo 4, 5, 6 a 9 cez tunel, v smere do centra a nasadenie náhradnej dopravy autobusmi v úseku tunel – Pri kríži. Odklon električiek trval od 20.54 do 22.05 h a náhradná doprava premávala od 21.00 do 22.40 h," konštatovala Volfová.

Ani v neskorých večerných hodinách sa podľa nej situácia na cestách nezlepšila. O 22.08 h nahlásil vodič trolejbusu č. 202 cudziu dopravnú nehodu zo zastávky Ríbezľová v smere jazdy ku konečnej Čiližská, pričom vozidlá bránili premávke MHD. K miestu udalosti bol poslaný dispečer DPB, ktorý premávku v plnom rozsahu obnovil.

Nepríjemná udalosť sa stala o 22.28 h, keď vodič električky č. 2 nahlásil zo zastávky Odbojárov v smere jazdy ku konečnej Zlaté piesky, že v priestore zastávky sa nachádza chodec pod vplyvom alkoholu. Dispečing DPB informoval políciu a zároveň vydal generálnu výzvu vodičom, aby jazdili uvedeným úsekom so zvýšenou opatrnosťou.

"Vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky je doprava v hlavnom meste frekventovanejšia, o čom svedčia meškania spojov MHD v centre a okrajových častiach. Včera večer v špičke okolo 18.00 h bolo z dôvodu nepriepustnosti cestných komunikácií meškanie až do 60 minút. Žiadame preto cestujúcu verejnosť o trpezlivosť a zároveň vodičov individuálnej dopravy o zvýšenú opatrnosť na cestách," uzatvorila Volfová.