Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Dostavba objektov Fakulty manažmentu PU má stáť 3,4 milióna eur

PU, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Nový objekt je navrhnutý ako štvorpodlažná budova, okrem učební v ňom nemá chýbať vysokoškolská aula, kancelárie pre učiteľov, tie majú byť aj v podkroví spojovacej budovy. Pod objektom by sa mali nachádzať podzemné garáže.

Prešov 2. októbra (TASR) – Projekt výstavby nových objektov Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity (FM PU) na Konštantínovej ulici, ktorý bol pred dvomi rokmi pozastavený, sa obnovuje. Dekan FM PU Róbert Štefko dnes informoval, že projekt bol už schválený a v najbližších týždňoch by malo byť vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa.

Fakulta má v súčasnosti takmer 2200 študentov vrátane doktorandov. Okrem toho sa o prípravu poslucháčov stará 131 interných zamestnancov. Vyučovací proces prebieha v podstate na štyroch rôznych miestach, čo výrazne sťažuje tvorbu rozvrhu.

Dekan pripomenul, že celkové náklady na výstavbu a vybavenie, mali pôvodne predstavovať vyše 4,9 milióna eur. Tie sa však zredukovali na 3,4 milióna eur a ich podstatná časť bude hradená zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Prešovská univerzita ako predkladateľ projektu počíta v prvom rade so stavebnými prácami. Vybavenie priestorov by sa malo realizovať prostredníctvom ďalších projektov, ktoré sa už pripravujú.

"Nová budova nám odľahčí univerzitu a fakultu od rôznych nájmov v iných budovách. Druhá vec je to, že bude všetko koncentrované v jednom kampuse, kde budú auly, seminárne miestnosti, ľudia nebudú musieť behať po celom meste," konštatoval Štefko. Dodal, že na prenájmy idú aj peniaze zo školného od poslucháčov externého štúdia, tie by mohli napríklad využiť na zvýšenie mzdového ohodnotenia učiteľov.

Kedy by mali byť nové priestory k dispozícii, zatiaľ dekan nevedel konkretizovať. Podľa neho by však bolo veľmi dobré, ak by sa v časti priestorov dalo fungovať už v akademickom roku 2013/2014.

Nový objekt je navrhnutý ako štvorpodlažná budova, okrem učební v ňom nemá chýbať vysokoškolská aula, kancelárie pre učiteľov, tie majú byť aj v podkroví spojovacej budovy. Pod objektom by sa mali nachádzať podzemné garáže.

Podľa dekana priestory zodpovedajúce európskym parametrom sú jedným z predpokladov na to, aby ich fakultu vnímali partneri ako modernú rozvíjajúcu sa inštitúciu.

Na FM PU beží momentálne 20 grantových programov a každoročne sa podieľa na príprave konferencií a odborných podujatí. V dňoch 4.-6. októbra sa bude napríklad konať v Starom Smokovci medzinárodná vedecká konferencia Manažment 2012, na ktorú pricestujú zástupcovia vysokých škôl a vedeckých inštitúcií z deviatich európskych krajín.