Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dožinkový festival v Trebišove ukázal aj premenu hrozna na víno

Dožinkové tradície zemplínskeho regiónu po roku opäť priblížil 28. augusta 2015 festival Chlebom a vínom v Trebišove. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Na snímke príprava slivkového koláča. Foto: TASR/Roman Hanc

Zemplínsku kuchyňu predviedli členky folklórnych skupín, ktoré varili a piekli rôzne tradičné jedlá na ochutnávku.

Trebišov 28. augusta (TASR) - Ochutnať tradičné zemplínske jedlá, ale aj vyskúšať si prácu s kolovrátkom či upliesť lano a zabaviť sa dnes mohli návštevníci dožinkového festivalu Chlebom a vínom, ktorý pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Podujatie sa konalo piaty raz a bolo súčasťou Dní mesta Trebišov, ktoré budú v sobotu (29.8.) pokračovať v mestskom parku a amfiteátri.



"Návštevníci dnes mohli vidieť a ochutnať rôzne tradičné jedlá, ktoré sa kedysi varili a jedli počas dožiniek. Mohli vyskúšať rôzne tradičné činnosti. Mali sme tu množstvo atrakcií pre deti, takže sme mali nielen bohatý kultúrny program, ale aj množstvo zážitkových a interaktívnych možností pre našich návštevníkov," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštánová.



V tomto roku pribudli k ukážkam, ktoré múzeum ponúklo, nové atrakcie. "Dnes si ľudia mohli vyskúšať, ako sa kedysi priadlo na kolovrátku, mohli si upliesť lano na našom tradičnom historickom pletacom stroji z 19. storočia, mohli si vyskúšať mlátenie cepmi, mlátenie na mláťačkách, vyskúšať si mletie zrna na žarnove," priblížila Kereštánová.

Zemplínsku kuchyňu predviedli členky folklórnych skupín, ktoré varili a piekli rôzne tradičné jedlá na ochutnávku. Piekli sa hrubé lokše a tokajské koláče, varila sa kukuričná kaša "zameška" či lekvár v kotle. Deti sa tešili z prehliadky minizoo, jazdy na poníkoch, aktivít rozprávkovej krajiny Haliganda, súťaží a iných prekvapení.

Ťahákom bola premena hrozna na víno. Podľa slov riaditeľky ľudia tak mohli zistiť, koľko práce treba, kým sa z hrozna stane vzácny a výborný nápoj - víno kráľov.