Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dražovčania si pripomenuli 900. výročie prvej písomnej zmienky o obci

Bývalá obec Dražovce, ktorá je dnes mestskou časťou Nitry, oslávila počas tohto víkendu 900. výročie prvej písomnej zmienky. Dražovce sa po prvýkrát spomínajú v známej Zoborskej listine z roku 1113. Oslavy ponúkajú návštevníkom bohatý multižánrový program, ktorý je určený všetkým vekovým kategóriám. Na snímke piknik pri dražovskom kostolíku, ktorý sa niesol v impresionistickom ponímaní pohody, noblesy a bezstarostnosti s názvom Raňajky v tráve 30. júna 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dnešný program osláv sa začal dopoludnia piknikom pri dražovskom kostolíku.

Nitra 30. júna (TASR) – Bývalá obec Dražovce, ktorá je dnes mestskou časťou Nitry, oslávila počas tohto víkendu 900. výročie prvej písomnej zmienky. Dražovce sa po prvýkrát spomínajú v známej Zoborskej listine z roku 1113.

Oslavy ponúkajú návštevníkom bohatý multižánrový program, ktorý je určený všetkým vekovým kategóriám. Ako pripomenul jeden zo spoluorganizátorov Radovan Baláž, oslavy sú sprievodným podujatím programu nitrianskych osláv 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Súčasťou programu je aj výstava Odkryté tajomstvá, ktorá je realizovaná v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre a je venovaná nálezom z výskumov v známom románskom kostolíku a jeho okolí. Dražovčania i návštevníci osláv sa už v sobotu 29. júna zabávali aj pri slávnostnom programe, ktorý bol zložený z hudobných a tanečných vystúpení. Jeho súčasťou bolo aj otvorenie výstavy starých svadobných fotografií.



Piknik pri dražovskom kostolíku

Dnešný program osláv sa začal dopoludnia piknikom pri dražovskom kostolíku. „Nesie sa v impresionistickom ponímaní pohody, noblesy a bezstarostnosti s názvom „Raňajky v tráve“. Pre návštevníkov bude pripravená kaviareň so zmrzlinou, čajovňa s ponukou čajov a vodných fajok. Posedenie s priateľmi a rodinou v tráve alebo na deke si každý môže spríjemniť občerstvením zo svojho piknikového košíka,“ hovorí Baláž. Atmosféru dotvorí výstava fajok, či maliari a hudobníci, ku ktorým sa môže ktokoľvek pridať so svojou píšťalkou, gitarou alebo bubnom.

„Na strelnici v neďalekom lese sa predstavia strelecké legendy. Budú tu exhibičné streľby veteránov a streľby pre návštevníkov. V areáli kultúrneho domu bude popoludní na hlavnom pódiu hudobno-tanečné popoludnie a blok Zacvičte si s nami. Futbalové ihrisko bude patriť mažoretkám I.NIMA a exhibičnému futbalovému zápasu. Spestrením nedeľného programu budú vyhliadkové jazdy a preprava turistickým vláčikom,“ dodal Baláž.