Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Festival Dedina ožíva je venovaný tradíciám, histórii a folklóru

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Festival sa koná v Drienčanoch v sobotu 25. júla od 9.00 h.


Drienčany 21. júla (TASR) – Festival Dedina ožíva, počas ktorého sa Drienčany v okrese Rimavská Sobota zaplnia ukážkami tradícií, remeselných zručností a rôznymi gastronomickými špecialitami vo viac ako desiatke dvorov roztrúsených po celej obci, sa koná v sobotu 25. júla od 9.00 h. Ako TASR informoval starosta obce Peter Švoňava, sprievodný program bude bohatý a zameraný podobne ako ostatné roky.

"Nechceme zavádzať príliš nové prvky, pretože toto podujatie je hlavne o histórii, tradíciách a folklóre. Istým obohatením však v tomto roku bude aquazorbing a novinkou je aj zahraničný súbor Vlastimil z krajanskej komunity z mesta Rosario v Brazílii," priblížil starosta. Ako dodal, na podujatí vystúpia aj viaceré domáce súbory a predstavia sa tiež heligonkári a fujaristi.

V tomto roku sa festival Dedina ožíva termínovo prekrýva s Ródeom Muráň, ktoré im podľa názoru starostu zrejme odoberie časť potenciálnych návštevníkov. "Minulé roky k nám prišlo okolo 2000 až 3000 ľudí, konkrétny počet návštevníkov bude ale závisieť od počasia a ďalších faktorov. Na tomto podujatí však vždy vládne pohodová atmosféra a kto má rád našu dedinu, tak určite príde aj v tomto roku," konštatoval Švoňava.

Podujatie je zamerané aj na prezentáciu príťažlivej prírody v okolí Drienčan a ich bohatej histórie. "Túto akciu sme začali organizovať na počesť Pavla Dobšinského, keďže u nás žil a pôsobil dlhé roky. Návštevníci tak môžu navštíviť novozriadené Múzeum rozprávky na jeho Pamätnej fare alebo si prezrieť krásy Drienčanského krasu," zakončil starosta.