Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

D.Streda: V Gallery Nova predstavujú virtuálnu prechádzku popri Dunaji

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mnohé z jeho záberov sú nezastupiteľnou dokumentáciou chránených lokalít a tvorov.

Dunajská Streda 3. marca (TASR) - Výstava, ktorú v týchto dňoch ponúka Gallery Nova v Dunajskej Strede nemusí byť iba umeleckým zážitkom. Bohatá expozícia farebných fotografií pod názvom Čarovný Žitný ostrov autora Petra Fodora sa môže stať aj súčasťou prírodovedy, vlastivedy či biológie alebo virtuálnou prechádzkou popri Dunaji. Pre TASR to povedala riaditeľka Žitnoostrovského osvetového strediska Jana Svetlovská.

Ako povedala riaditeľka, medzinárodne uznávaný fotograf sa stal nevšedným znalcom prírody svojho regiónu. Od raného detstva trávil veľa času vo voľnej prírode pri Dunaji, hlavne pri Malom Dunaji, a tak nečudo, že spoznávaniu chránenej krajinnej oblasti sa ako pedagóg upísal na celý život. "O podnety nikdy nebola núdza. Bolo to predovšetkým okolie mojej dediny, Jahodnej a, samozrejme, svet mŕtvych ramien Dunaja. Zdali sa byť výborným terénom na učenie, pôsobili a do dnešného dňa na mňa pôsobia veľkou príťažlivou silou. Míľniky po sebe nasledovali pomaly. Veľa potuliek, veľa učenia, rozširovanie výbavy – všetko to malo svoje zvláštne čaro. Tak sa to teda všetko začalo doma, na Žitnom ostrove," vysvetlil Fodor.

Svetlovská zdôraznila, že Fodor začal fotiť až v dospelosti. "Keď už mal veľa napozerané, naštudované, zažité, až keď si našetril na aparáty, ktoré zohľadnili jeho nemalé nároky na kvalitu hotovej fotografie," priblížila s tým, že Fodor zostal verný sám sebe, svojej intuícii a Božej inšpirácii. Vydal tri knihy. Na sklonku minulého roka mu vyšla kniha s názvom Zlatá záhrada. Okrem toho v roku 2005 bol zakladajúcim členom Slovenskej asociácie fotografov prírody, kde päť rokov zastával aj post predsedu. Taktiež v roku 2009 vyšla jeho prvá kniha s názvom Skryté zázraky Žitného ostrova, v roku 2014 Divý eden, v ktorej sa objavili fotografie z jeho ciest po Afrike. Je členom medzinárodnej organizácie fotografie prírody. Od začiatku sa zúčastňuje medzinárodných súťaží, kde už získal aj niekoľko významných ocenení. Je aktívnym členom aj združenia Divy Žitného ostrova, v ktorom má možnosť pomáhať a chrániť prírodu. Mnohé z jeho záberov sú nezastupiteľnou dokumentáciou chránených lokalít a tvorov. "Výstava potrvá do 11. marca, vstup je zadarmo a zvlášť pozývame žiakov a učiteľov, pretože ide o zábery vzácnych a chránených živočíchov," podčiarkla Svetlovská.