Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Do duálneho vzdelávania sa v Žilinskom kraji zapojí ďalších 18 firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo firmách tak absolvovať prax v duálnom systéme ďalších 300 žiakov ročne.

Žilina 18. februára (TASR) – Osemnástim firmám zo Žilinského kraja dnes odovzdali predstavitelia Žilinskej regionálnej komory (ŽSK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) osvedčenia o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania na pracovisku praktického vyučovania.

Podľa riaditeľa ŽRK SOPK Jána Mišuru tak môže vo firmách absolvovať prax v duálnom systéme ďalších 300 žiakov ročne. "Sú to firmy z oblasti strojárstva, elektrotechniky, obuvníctva a kožiarstva. Z hľadiska potrebných odborov sú to napríklad odbory a špecializácie nástrojár, sústružník, obrábač kovov, automechanik, klampiar, lakovník či obuvník. V odborných technických a polytechnických profesiách je nedostatok odborných pracovníkov a absolventov, ktorých potrebujeme do firiem. Lebo momentálne sa ekonomika rozvíja a tieto pracovné sily sú žiadané," povedal Mišura.

Podotkol, že v niektorých spoločnostiach absolvovali od roku 1954 odbornú prax už tisíce žiakov. "Po roku 1993 pribudli súkromné firmy a zahraniční investori. Do systému duálneho vzdelávania sa môžu prihlásiť žiaci základných škôl, ktorí sa momentálne rozhodujú, kde a ako sa budú pripravovať na svoje budúce povolanie. Keď budú v systéme duálneho vzdelávania, minimálne polovica ich vyučovania bude priamo vo firmách. Výhodou je, že žiaci majú po ukončení štúdia garantované pracovné miesto. Zavedenie systému duálneho vzdelávania vidíme preto ako nástroj na zníženie nezamestnanosti mladých," zdôraznil riaditeľ ŽRK SOPK.

Predseda Sekcie odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania ŽRK SOPK Rudolf Michalec pripomenul, že spolupráca s obchodnou komorou trvá od roku 1992. "Výborným žiakom stredných odborných škôl (SOŠ) vydávame od roku 1996 medzinárodne uznávané certifikáty SOPK, čím podporujeme kvalitu práce vo firmách. Každý rok SOPK Žilina v spolupráci s KIA Motors financujú a organizujú celoslovenské súťaže odborných zručností v odboroch strojárstvo, elektrotechnika, drevárstvo, stavebníctvo, účtovníctvo, matematika - obchodná akadémia," uviedol Michalec.

"Teší nás, že stúpa záujem zamestnávateľov o prípravu budúcej generácie zamestnancov. Pretože doteraz bol záujem a tlak na spoluprácu len zo strany škôl. Sme len na samom začiatku spolupráce v režime duálneho vzdelávania. A ak niekto očakáva, že v prvých rokoch do toho masovo pôjdu firmy či žiaci, asi by očakával príliš veľa. Je to beh na dlhé trate a verím, že počas piatich až desiatich rokov bude každá firma považovať za svoju povinnosť a česť, zúčastňovať sa prípravy svojich budúcich zamestnancov," uzavrel predseda Sekcie odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania ŽRK SOPK.