Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dúbravčania behajú na lyžiach medzi bratislavskými panelákmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nadšencom v Dúbravke stačí niekoľkocentimetrová vrstva snehu, aby si na rovnom trávnatom podklade školského ihriska urobili kruhovú stopu.

Bratislava 26. januára (TASR) - Napriek chudobnej snehovej pokrývke v Bratislave sa dá behať na lyžiach aj medzi panelákmi. Nadšencom v Dúbravke stačí niekoľkocentimetrová vrstva snehu, aby si na rovnom trávnatom podklade školského ihriska urobili kruhovú stopu. Tá vďaka pretrvávajúcim mínusovým teplotám má pevný základ, čo už celé dva týždne denne využívajú.

"Bývam na Ulici Schneidera Trnavského, tak to mám blízko. Je to výborné, že nemusím cestovať do nejakého lyžiarskeho strediska, aj tak nie všade u nás myslia na bežcov a robia pre nich stopu," hovorí Renáta, ktorá na ihrisko pri škole Beňovského chodí behávať počas celého roka, teda aj bez lyží.

Podobne to robí Pavol, ktorý si ešte viac pochvaľuje ojedinelú možnosť lyžovania v hlavnom meste. Z paneláka na ihrisko príde za niekoľko minút aj v bežeckých topánkach a nemusí sa na ihrisku prezúvať ako Renáta.



"Hodinu si dobre zabehám, potom sa doma osprchujem a cítim sa výborne. Preto nemám lyže na zjazd, aby som nemusel cestovať k lyžiarskym vlekom a zabíjať celý deň aj míňať peniaze. Moje lyžovanie je úplne zadarmo a oveľa efektívnejšie, všestranne prospešnejšie na celkovú telesnú kondíciu, otužovanie, dýchanie, činnosť srdca a iný prospech. Nie náhodou beh na lyžiach patrí medzi najzdravšie športy," zdôvodňuje Pavol.

Skromná snehová pokrývka na ihrisku neprekáža ani iným pohybuchtivým. Alena tam trénuje nordic walking. Čiže chodí so špeciálnymi palicami, avšak nie po bežeckej stope. "Mám svoj vychodený okruh vedľa nej a nechodím po stope ako niektorí psíčkari alebo ďalší, ktorí ju tým ničia. Nordic walking je tiež dobrý šport šetriaci kolenné kĺby, podobne ako beh na lyžiach," upozorňuje Alena na klady tohto pohybu.

Katarína, Lukáš, Michal a ďalší tam krúžia svoje pravidelné kilometrové dávky v maratónkach. Niektorí dokonca večer. Aj keď vedľajšie chodníkové lampy slabo osvetľujú ihrisko, biely sneh im vylepšuje viditeľnosť. Nakoniec terén dôverne poznajú, a tak neriskujú zranenie nohy.