Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Mladí muzikanti sa učia na Duchonke lepšie chápať ľudovú hudbu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Venovať sa im budú skúsení lektori a hudobníci, vrátane odborného garanta Michala Nogu z Národného osvetového centra v Bratislave.

Nitra 23. augusta (TASR) – V rekreačnom zariadení Duchonka sa aj tento rok streli mladí hudobníci vo veku 12 až 17 rokov na pravidelnom podujatí s názvom Na našu nótu. Muzikanti z ľudových hudieb z Nitrianskeho kraja sa tu v rámci rôznych workshopov budú ešte do 24. augusta zdokonaľovať v hre na svoje hudobné nástroje.

Venovať sa im budú skúsení lektori a hudobníci, vrátane odborného garanta Michala Nogu z Národného osvetového centra v Bratislave. „Účastníci budú cvičiť osobitne v jednotlivých nástrojových sekciách husle, kontra, kontrabas a cimbal a ku koncu dňa si potom zahrajú aj spoločne,“ uviedla Linda Štulajterová z Krajského osvetového strediska v Nitre.

Ako zdôraznila, snahou lektorov je naučiť účastníkov stretnutia chápať súvislosti v oblasti interpretácie ľudovej hudby a osvojiť si herné a technické zručnosti. „Je dôležité, aby sa naučili aj spolupráci v kolektíve ľudovej hudby, pochopili princípy spoločnej hry a naučili sa medzi sebou komunikovať. V posledný deň workshopu predvedú svojim rodičom a vedúcim, za účasti lektorov, čo sa naučili,“ dodala Štulajterová.