Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Duchovný most spája levočskú baziliku s rímskou

Na snímke pohľad na historické renesančné jadro Levoče a Chrám svätého Jakuba z Mariánskej hory nad Levočou. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Spišský diecézny biskup Štefan Sečka počas nedeľňajšej svätej omše ocenil 770-ročnú tradíciu mariánskej úcty typickej celú diecézu pripomenul spojenectvo medzi spišskou a levočskou bazilikou.

Bratislava/Levoča 6. novembra (TASR) – Levočská bazilika sv. Jakuba nadviazala duchovné spojenectvo s Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme. Uviedol to počas nedeľňajšej (5.11.) svätej omše spišský diecézny biskup Štefan Sečka. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska.

Sečka v príhovore ocenil 770-ročnú tradíciu mariánskej úcty typickej celú diecézu. Spojenectvo oboch bazilík je podľa jeho slov pre obyvateľov Spiša, ale aj pre pútnikov bodom, ktorý posilní ich vieru a vzťah k Panne Márii.

Apoštolský protonotár Jozef Kráľ z Vatikánu počas omše pripomenul vzťah pápeža Františka k bazilike Santa Maria Maggiore. "Svätý otec sa pred aj po každej apoštolskej ceste prichádza do najväčšej rímskej baziliky poďakovať Panne Márii. Preto sa pokúste vrátiť Pannu Máriu aj do vašich slovenských rodín," vyzval Kráľ.