Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nahromadenie ľadu na Dunaji uvoľňovali aj bombardovaním

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roller

Dôvodom boli obavy, že obrovské kusy ľadu môžu poškodiť piliere bratislavského Starého mosta.

Bratislava 3. marca (TASR) - V dôsledku silných mrazov, ktoré sa začali 20. februára 1956, zamrzla rieka Dunaj. Koncom februára 1956 hrubá vrstva nahromadených ľadových krýh na Dunaji pri Bratislave bránila odtoku vody a hladina rieky začala stúpať. Keď Dunaj 3. marca 1956 vystúpil do výšky 912 centimetrov, začalo sa s jeho leteckým bombardovaním. Dôvodom boli obavy, že obrovské kusy ľadu môžu poškodiť piliere bratislavského Starého mosta.

Ľad však pokryl hladinu Dunaja aj v minulosti. Podľa dostupných prameňov pochádza prvý historický záznam o zamrznutí Dunaja z roku 793 - vtedy mala zamrznúť aj rieka Rýn. Ľadu na Dunaji bolo údajne toľko, že sa roztápal ešte aj v lete pri ústí do Čierneho mora. Podobná situácia nastala v roku 995, zima na Dunaji trvala od novembra do mája toho roku. V roku 1242 pomohol zamrznutý Dunaj mongolskému vládcovi Orduchánovi, ktorý v januári toho roku prešiel s armádou po jeho zľadovatenej hladine a spojil sa s vojskami ďalšieho mongolského vládcu Batuchána. Mongolské vojská plienili Uhorsko približne šesť mesiacov.

Po regulácii rieky a spevnení jej brehov, ale aj v dôsledku klimatických zmien a globálneho otepľovania sa ľadové zovretie Dunaja stalo diváckou atrakciou. Ešte v 19. storočí však ľadom pokrytý Dunaj vyvolával strach.

V roku 1956 dôsledku dlhotrvajúcich mrazov zamrzol Dunaj, hrúbka ľadu bola 1,8 metra. Ľady museli uvoľňovať aj leteckým bombardovaním, aby nestrhli piliere Starého mosta.
Foto: TASR/Jozef Teslík
Nie celkom neodôvodnený - znak na múre Primaciálneho paláca v Bratislave ukazuje, ako vysoko siahala hladina rieky pri ľadovej povodni v roku 1850. Povodeň vznikla zastavením ľadochodu a vytvorením bariéry v profile Vlčieho hrdla v Bratislave. Hladina Dunaja prudko stúpala a 5. februára 1850 zaplavila mesto do výšky 1123 cm. Voda a plávajúce ľadové kryhy veľkých rozmerov spôsobili rozsiahle škody na budovách pozdĺž toku. Podľa dobových prameňov zahynulo vtedy 6 ľudí.

Dunaj úplne zamrzol pri silných mrazoch v rokoch 1927 a 1928. Zaujímavým úkazom bolo zamrznutie Dunaja v Bratislave v roku 1963. Pre nových obyvateľov mesta, ktorí nemali skúsenosti s väčšou riekou, to bol šok. Veľtok totiž nezamŕza ako kaluže či menšie rieky do hladkej plochy, jeho hladinu tvoria plávajúce kryhy, ktoré sa do seba a pod seba nasúvajú v neuveriteľných uhloch.

V januári 2006 skomplikoval zamrznutý Dunaj život obyvateľom obcí Bodiky, Dobrohošť a Vojka. Ľadom pokrytá dunajská hladina, ktorú návštevníci Vodného diela Gabčíkovo (VDG) chodili obdivovať, zastavila premávku kompy a obyvateľom obcí sa cesta na pevninu predĺžila z 500 metrov na 50 - kilometrovú obchádzku.