Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Dunaj presiahol 10 metrov, prekonal doterajšie historické maximum

Foto: Ministerstvo vnútra

Nábrežie Dunaja v Starom Meste je uzavreté. Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 5. júna (TASR) - Hladina Dunaja dosiahla v Bratislave podľa SHMÚ dnes o 20.50 už 1001 centimetrov.

V Devíne prekročil deväťmetrovú hranicu a dosahuje 944 centimetrov. Na stále stúpajúcej rieke platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Hladina veľtoku stále stúpa aj v Medveďove, Gabčíkove, Štúrove a Komárne, kde platí druhý stupeň povodňovej aktivity.

Pre okresy západného Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hydrologickú výstrahu 3. stupňa. Ohrozené sú okresy Bratislava, Senec, Malacky, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky-juh.

Hladina Dunaja v Bratislave dnes pokorila svoje historické maximum, ktoré zaznamenali pred takmer 11 rokmi. Merania o 16.15 h podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ukázali, že hladina vodného toku dosiahla 992 cm. Z údajov Slovenského vodohospodárskeho podniku vyplýva, že je to o jeden centimeter viac ako 16. augusta 2002.

V Bratislave by mal Dunaj podľa prognóz SHMÚ kulminovať vo štvrtok (6. 6.) večer na úrovni 1005 až 1020 cm. V Devíne by mal kulminovať vo štvrtok popoludní na úrovni 950 až 970 cm. "Predpokladané kulminačné prietoky v týchto vodomerných staniciach budú na úrovni zodpovedajúcej hodnote 50 až 100-ročného maximálneho prietoku, avšak hodnotu 100-ročného prietoku s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú," povedala hydrologička SHMÚ Katarína Matoková.

Nábrežie Dunaja v Bratislave-Starom Meste je uzavreté

Na nábrežie Dunaja v bratislavskom Starom Meste je momentálne zákaz vstupu. Ako informovala polícia, obmedzenie sa týka úseku od Mosta SNP po Starý most.

Dôvodom obmedzení je vytvorenie priestoru, ktorý potrebujú pracovníci Povodia Dunaja monitorujúci vývoj situácie. "Je nevyhnutné, aby tieto zložky mali nepretržitý a neobmedzený prístup k mobilným protipovodňovým zábranám," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Petra Hrášková. Dodala, že dôvodom obmedzenia je aj nedisciplinovanosť občanov. "Stáva sa napríklad, že ľudia na zábrany posadia deti, prípadne na ne vyskakujú," spresnila Hrášková, ktorá zdôraznila, že takto môže prísť nielen k poškodeniu zábran, ale sú priamo ohrozené aj životy ľudí, ktorí mimoriadne riskujú.

"Polícia dôrazne žiada občanov, aby na nábreží Dunaja rešpektovali pokyny príslušníkov poriadkových zložiek a nevstupovali do priestorov ohradených páskami " uviedla Hrášková.


SHMÚ zverejnil aktuálne odhady kulminácie Dunaja

Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dnes korigovali odhady v kulminácii Dunaja. Stále však platí, že najvyšší stav vodnej hladiny by mal veľtok dosiahnuť v Devíne vo štvrtok (6. 6.) popoludní a v Bratislave vo štvrtok podvečer.

V Devíne by mal Dunaj kulminovať na hodnote 950 až 970 cm, v Bratislave by podľa SHMÚ mohol dosiahnuť 1005 až 1020 cm. Na ďalších úsekoch Dunaja by malo ku kulminácii prísť v piatok, resp. v sobotu. V Medveďove by mal Dunaj v piatok (7. 6.) podvečer dosiahnuť 960 cm, v Komárne v sobotu popoludní 860 cm a v Štúrove v sobotu podvečer 780 cm.


Lodenica v Karlovej Vsi je už vyše metra pod vodou

Lodenica v bratislavskej Karlovej Vsi je už približne 1,2 metra pod vodou. Začala tam totiž presakovať spodná voda. Po dnešnom zasadnutí krízového štábu o tom informoval primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

"Voda začala pretekať pod päťmetrovú hrádzu a vyviera na druhej strane," vysvetlil primátor.

Vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy doplnil, že v Karloveskej zátoke je už nasadený hasičský zbor, ktorý prečerpáva vodu, aby sa dostala mimo územia, ktoré je za protipovodňovou hrádzou. "Chránime ju. Priesakom však na sto percent nevieme zabrániť, ale snažíme sa ich udržať pod kontrolou," dodal Ftáčnik.

Člen Klubu vodných športov (KVŠ) v Karlovej Vsi Juraj Kadnár informoval, že hladina spodnej vody v areáli je len o približne 30 cm nižšia ako je za protipovodňovou zábranou hladina Dunaja. V pondelok členovia KVŠ evakuovali zariadenie jednotlivých objektov lodenice. "Škody určite budú, ale nebudú v takom rozsahu, ako v roku 2002, pretože v tomto prípade ide o čistú spodnú vodu, bez nánosov bahna," dodal Kadnár.

Problém s priesakmi má Bratislava aj v Petržalke. "Medzi Bratislavou a rakúskym Wolfsthalom, kde je prírodná hrádza, sú zaznamenané priesaky, a preto tam Slovenský vodohospodársky podnik nasadil vlastné sily a vytvárajú tam aj zábrany z vriec plnených pieskom," dodal.


Bratislavské Staré Mesto zabezpečilo vrecia a piesok pre obyvateľov

Samospráva mestskej časti Bratislava-Staré Mesto zabezpečila na náklady mestskej časti 500 vriec a 10 ton piesku, ktoré sú určené pre obyvateľov zóny najviac ohrozenej podzemnou vodou. Dnes od 17.00 h si môžu obyvatelia na dvore miestneho úradu piesok naložiť do vriec a odviezť.

"Táto pomoc je určená obyvateľom, bývajúcich v zóne ohraničenej nábrežím a ulicami Panská, Laurinská, Dunajská, Klemensova, Dostojevského rad, Šafárikovo námestie a Nábrežia arm. gen. Ludvíka Svobodu," spresnil hovorca Starého mesta Tomáš Halán. Dodal, že obyvatelia žiadajúci o pomoc sa musia preukázať identifikáciou bydliska v uvedenej zóne. "Vchod na dvor miestneho úradu je zabezpečený z Medenej ulice a bude otvorený do 20.00 h," uviedol Halán a dodal, že po tomto čase zabezpečí vstup do dvora okrsok mestskej polície v Starom Meste. "Na požiadanie to umožní obyvateľom prostredníctvom elektronického vrátnika," spresnil Halán.

Staré Mesto prostredníctvom svojho hovorcu zároveň požiadalo všetky právnické osoby so sídlom v mestskej časti, aby sa o pomoc obrátili na Obvodný úrad Bratislava.


Video: Dunaj sa tlačí do mesta, hladina stúpa k 10 metrom





Dunaj by mal kulminovať vo štvrtok (6. 6.) a dosiahnuť až 10 metrov. Najvyššie hodnoty vodných stavov na Dunaji meteorológovia očakávajú v Devíne vo štvrtok v popoludňajších hodinách na úrovni 940 až 980 cm, v Bratislave vo štvrtok podvečer zase na úrovni 980 až 1020 cm.

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu na celom území Bratislavy. Trvať by mala do konca týždňa.

Vo Vysokej pri Morave vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity
Monitorovací let počas vysokej hladiny Dunaja a Moravy 4. júna 2013 v Bratislave. Na snímke rozvodnený tok rieky Dunaj.
Foto: TASR/Michal Svítok

Vysoká hladina Dunaja ovplyvňuje situáciu aj v obciach nachádzajúcich sa pozdĺž toku Moravy na Záhorí. Voda Dunaja tlačí v sútoku na Moravu a prakticky bráni jej prirodzenému odtekaniu, dokonca nastal spätný tok.

Najvážnejšia situácia je v obci Vysoká pri Morave, kde hladina dosiahla dnes ráno výšku 567 centimetrov (cm). To viedlo obecnú samosprávu k vyhláseniu 3. stupňa povodňovej aktivity. "Začal pracovať krízový štáb, ktorý bude až do odvolania monitorovať situáciu v obci. Spolupracuje s odštepným závodom Slovenského vodohospodárskeho podniku, políciou, Bratislavským samosprávnym krajom. Naši hasiči majú stálu, aj nočnú službu," uviedol dnes pre TASR starosta obce Dušan Dvoran.

Hladina Moravy naďalej stúpa a v súčasnosti je 60 cm nad hranicou pre vyhlásenie 3. stupňa povodňovej aktivity. "Zatiaľ sa snažíme udržať medzi občanmi pokoj. Aby voda dosiahla vrchol hrádze, chýba ešte jeden meter. Preto zatiaľ nevyhlásime krízovú situáciu. K tomuto kroku by sme pristúpili až vtedy, keď Morava dosiahne výšku šesť metrov. Rozhodujúcim dňom bude pravdepodobne tento piatok," dodal Dvoran.

Oveľa pokojnejšia situácia je o niekoľko kilometrov severnejšie, v najzápadnejšej obci Slovenska v Záhorskej Vsi. "Situáciu monitorujeme, no dosiaľ hladina Moravy nedosiahla ani výšku na vyhlásenie 1. stupňa povodňovej aktivity. Hoci Dunaj tlačí Moravu spätným prúdom, sú predpoklady, že to až do Záhorskej Vsi nedôjde," povedal starosta obce Boris Šimkovič.

Hasiči zasahovali v Lodenici aj v River Parku

Hasiči momentálne zasahujú na Botanickej ulici v Bratislave, kde sa v Lodenici nahromadila voda do výšky približne jedného metra.

Zatopený je aj bufet "Propeller" na Dunajskom nábreží, v ktorom voda dosahuje tiež asi jeden meter. Bratislavskí hasiči dnes pred 4.30 h zasahovali v River Parku na Dvořákovom nábreží na ľavom brehu Dunaja, kde do podzemných garáží presakovala voda z potrubia s priemerom približne 300-500 mm.

Hasiči z hasičskej stanici na Radlinského ulici potrubie utesnili a zostatkovú vodu odčerpali.
Mesto Štúrovo sa záplav neobáva
Obyvateľov by mal ochrániť novovybudovaný protipovodňový múr. "Očakávané zvýšenie hladiny Dunaja by mal zvládnuť," tvrdí primátor Ján Oravec. Zhruba meter vysoký múr chráni mesto štyri roky.„Máme ich spolu s ďalšími opatreniami pripravené. Zasadal krízový štáb, sme presvedčení, že nápor vody zvládneme,“ tvrdí Oravec. Iná je situácia na druhej strane rieky, v maďarskom Ostrihome. „Dohodli sme sa na spolupráci. Ak budú potrebovať evakuovať ľudí, vieme im poskytnúť u nás útočisko,“ konštatoval Oravec.
Posledné veľké záplavy postihli Štúrovo v apríli 2006. Hladina vody v Dunaji sa začiatkom apríla zvýšila natoľko, že museli evakuovať 50 detí a zamestnancov z detského domova, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu.   




Hasiči z Košického a Banskobystrického kraja sú už v Bratislavskom kraji

Hasiči s technikou z Banskobystrického a Košického kraja sa presunuli do zásahového obvodu Bratislavského kraja. Hasiči sú pripravení pomôcť bratislavským kolegom pri odčerpávaní záplavových vôd veľkokapacitným čerpadlom.

Ide o jedno z mnohých opatrení Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), o ktorých dnes TASR informovala Silvia Jančovičová z Prezídia HaZZ.

Ďalej uviedla, že došlo k presunu plávajúceho transportéra do lokality Alžbetin ostrov, hasiči počas celej noci monitorovali celý tok Dunaja a ostatné ohrozené oblasti riek Morava, Malý Dunaj a Dolný Váh a došlo k strategickému rozmiestneniu vozidiel HaZZ so zvýšenou priechodnosťou. Súčasťou ich výbavy sú záchranné člny, čerpadlá a osvetľovacie agregáty.

Hasiči prichádzajú do bratislavskej mestskej časti Devín s "obojživelníkom" 4. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


Podľa Jančovičovej je neustále vykonávaný monitoring Dunaja v lokalitách Pribinova, Rázusovo nábrežie, Nábrežie arm. gen. L. Svobodu, Devínska Nová Ves, Devín, Devínska cesta, Karloveské rameno, Alžbetin ostrov a nábrežie v Petržalke. Hasiči neustále monitorujú rieku Moravu v lokalite Brodské – Moravský Svätý Ján, vo Vysokej pri Morave, v Záhorskej Vsi, Suchohrade, v Gajaroch a v Levároch. Na sútok Dunaja a Váhu dozerajú v Komárne a vodný tok Myjava monitorujú v lokalite Kúty – Podbrač.

"Na základe rozkazu prezidenta HaZZ až do odvolania bol aktivovaný modul zabezpečujúci leteckú záchranu v spolupráci s Letkou Ministerstva vnútra SR," informovala Jančovičová. Na záver ubezpečila, že u slúžiacich hasičov v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji je trvalo zabezpečený dovoz stravy.