Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Dunajskej Lužnej sa jeden z kandidátov na starostu súdi s obcou

Eugen Oltus Foto: Eugen Oltus

Predmetom sporu je vybudovanie novej komunikácie v obci.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Jeden zo siedmich kandidátov na starostu Dunajskej Lužnej sa pred piatimi rokmi zaviazal, že pre obec vybuduje prístupovú cestu. Do dnešného dňa sa však s ním obec nevie na dokončení výstavby dohodnúť.

Podľa dohody z roku 2009 o spolupráci pri rozvoji infraštruktúry v Dunajskej Lužnej mala firma IMOL, s.r.o., ktorej konateľom je súčasný kandidát na starostu Eugen Oltus, vybudovať pre obec päť metrov širokú a 200 metrov dlhú komunikáciu na Morušovej ulici. Za to mala mať firma IMOL, plánujúca výstavbu na priľahlom pozemku, možnosť pripojiť sa k už vybudovaným inžinierskym sieťam na Morušovej ulici.

Pôvodný projekt výstavby sa však zredukoval na polovicu. Z tohto dôvodu mala súkromná spoločnosť vybudovať na vlastné náklady polovicu komunikácie. Stavbu začala, no nedokončila. "Pán Oltus deklaroval, že to dorobí, no nikdy to nedokončil," uviedol súčasný starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík. Obec si podľa jeho slov dala pre potreby dokončenia komunikácie napokon urobiť aj projektovú dokumentáciu. Tá vyčíslila náklady na dokončenie na 16.000 eur. "S pánom Oltusom sme sa aj ústne dohodli, že 10.000 eur dá jeho firma a 6000 eur obec a spoločným financovaním cestu postavíme, no aj od tejto dohody pán Oltus ustúpil," uviedol Jurčík. Obec dočasne vyriešila situáciu vybudovaním provizórnej spevnenej komunikácie, o dokončení cesty však s Oltusom naďalej komunikuje.

Spor z minulosti

Situáciu však komplikuje fakt, že obec sa s Oltusom sporí v ďalšom, podobnom prípade, ktorý siaha ešte do roku 2006. Oltus požaduje od obce 450.000 eur ako náhradu škody, ktorú mu ako účastníkovi stavebného konania mal spôsobiť stavebný úrad obce procesnou chybou. "Súd už rozhodol v jeho prospech, no proti rozhodnutiu som sa ako štatutár obce odvolal, odvolacie konanie zatiaľ uzavreté nie je," informoval Jurčík. Na otázku, či by Oltus ako starosta trval na odvolaní, Jurčík odpovedať nechcel. "V každom prípade je to zvláštna situácia, že kandiduje za starostu obce a zároveň je protistranou v spore, ktorého výsledok môže obci veľmi priťažiť," uviedol Jurčík.

Spomínaný prípad však nie je jediným súdnym sporom medzi samosprávou a súkromnou spoločnosťou, ktorej zástupcom je Eugen Oltus. Na Okresnom súde Bratislava II momentálne prebieha spor medzi obcou Hviezdoslavov a firmou TANY, s.r.o., ktorej konateľom je Eugen Oltus. V roku 2009 spoločnosť TANY, s.r.o., kúpila od obce pozemok, na ktorom sa zaviazala vybudovať detské a viacúčelové ihrisko a v prípade nedodržania záväzku zaplatiť zmluvnú pokutu. "Ani jedno však neurobila a tak ju obec zažalovala. Súd konanie 14. októbra tohto roku prerušil," informoval starosta Hviezdoslavova Ján Čepko.

O prerušenie požiadala obec Hviezdoslavov i protistrana. "Podľa oboch je dôvodom na prerušenie fakt, že na Okresnom súde v Dunajskej Strede prebieha konanie o neplatnosti kúpnej zmluvy, od ktorej sa odvodzuje návrh na zaplatenie zmluvnej pokuty, pričom predmetné konanie môže mať podľa navrhovateľa zásadný význam pre konanie vedené OS Bratislava II," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Súd podľa jeho slov teraz rozhoduje o navrhovaných procesných úkonoch.

Predmetný pozemok, ktorý spoločnosť TANY, s.r.o., od obce kúpila, vlastní už iná spoločnosť - SRRP, s.r.o., so sídlom v Bratislave.