Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dva koncerty sú venované záchrane starobylého organa v Španej Doline

Ilustračná snímka. Foto: Oliver Ondráš

V špaňodolinskom kostole Premenenia Pána zahrajú v sobotu (30.12.) o 10.00 h na tamojšom vzácnom historickom organe z roku 1751 Ján Bulla a Marek Dietrich.

Špania Dolina/Banská Bystrica 28. decembra (TASR) – Tohtoročné sviatočné dni spestria vianočné koncerty, ktoré sa uskutočnia v starobylej baníckej obci Špania Dolina a v banskobystrickej katedrále. Informuje o tom webová stránka mesta Banská Bystrica.

V špaňodolinskom kostole Premenenia Pána zahrajú v sobotu (30.12.) o 10.00 h na tamojšom vzácnom historickom organe z roku 1751 Ján Bulla a Marek Dietrich. Koncert je spojený s verejnou prezentáciou organa a snahami o jeho záchranu a reštaurovanie, ktoré by mali vrcholiť v roku 2018.

Katedrála sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici pripravuje na 3. januára 19.00 h koncert v netradičnom spojení dvoch umelcov. Za organ zasadne Stanislav Šurin, s ktorým sa predstaví nemecký hudobník Helmut Hauskeller na panovej flaute. Spoločne uvedú svoje najnovšie CD Anima Mundi.

Organ rozozvučí túto katedrálu aj 7. januára o 16.30 h. Na koncerte sa predstaví katedrálny spevácky zbor Xaverius, sopranistka Anna Ciganocová, huslistka Jana Macíková, flautistka Alexandra Volentierová, na organe zahrá Matúš Kucbel. Výťažok z podujatia bude venovaný na opravu a reštaurovanie špaňodolinského starobylého barokového organa.