Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Nové inteligentné priechody v BBSK zvýšia bezpečnosť chodcov

Na snímke nový inteligentný priechod na hlavnom južnom cestnom ťahu v obci Bátka v Rimavskosobotskom okrese, dňa 27. novembra 2017. Foto: TASR/Branislav Caban

Príslušný projekt ráta dovedna s deviatimi podobnými priechodmi s celkovými nákladmi vo výške 130.000 eur.

Bátka/Mýtna 27. novembra (TASR) – Zvýšiť bezpečnosť chodcov v dvoch obciach na hlavnom južnom cestnom ťahu je cieľom inštalácie dvojice nových inteligentných priechodov, ktoré v pondelok odovzdali do užívania v Bátke v Rimavskosobotskom okrese a v Mýtnej v Lučeneckom okrese. Príslušný projekt ráta dovedna s deviatimi podobnými priechodmi s celkovými nákladmi vo výške 130.000 eur. Financie na ne vyčlenil Útvar splnomocnenca vlády SR pre rýchlostné cesty, ktorý ich poskytol Slovenskej správe ciest.

„Keď chodec príde k tomuto priechodu, zosníma ho snímač, ktorý je tam zabudovaný. Následne sa rozblikajú diódové svetlá na vozovke, ako aj dve výstražné svetlá nad dopravnou značkou, ktorá priechod označuje,“ vysvetlil splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík. Dodal, že celý priechod je tiež osvetlený diódovými svetlami a zvýraznený červeno-bielym vodorovným značením.



Podľa slov starostu Bátky Petra Hencza prijali inštaláciu inteligentného priechodu s radosťou, keďže v minulosti sa v ich obci stali vážne dopravné nehody, ktorých účastníkmi boli aj chodci. „Hodnotíme to úplne pozitívne. Myslíme si, že kým sa dobuduje často spomínaná rýchlostná cesta R2, tak sa bezpečnosť pre chodcov zabezpečí aspoň takýmto spôsobom,“ uviedol starosta.

V Mýtnej je inteligentný priechod inštalovaný v centre obce, na mieste, kadiaľ podľa starostu Pavla Greksu prechádza najviac detí do základnej školy a najviac ľudí, ktorí pricestujú vlakom. „Privítali sme, že úrad splnomocnenca sa rozhodol vybudovať tieto priechody po celom Slovensku. Som rád, že dva boli umiestnené priamo v našom kraji, je to výrazné zlepšenie bezpečnosti v týchto úsekoch. Ak tieto priechody zachránia aspoň jeden ľudský život, tak naše snaženie nevyšlo nazmar,“ podotkol Greksa.