Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Správca parkovania v Košiciach: Proces výstavby miest sa stále mení

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Do konca mája je podľa spoločnosti v pláne navýšenie nových parkovacích miest na 420, ak sa dorieši spomínané pozastavenie 52 miest a nepríde k ďalším nepredvídaným okolnostiam.

Košice 21. apríla (TASR) – Proces výstavby nových parkovacích miest v Košiciach je dynamický a takmer na dennej báze sa pre rôzne okolnosti mení. Uviedla to dnes spoločnosť EEI, ktorá má parkovanie podľa zmluvy s mestom v správe.

"Harmonogram je však stále platný, ale detailný realizačný plán sa pravidelne upravuje. Faktom však naďalej ostáva, že miesta pribúdajú a do konca mája by ich malo byť cez 400," konštatovala EEI. Reagovala tak na vyhlásenia skupiny opozičných mestských poslancov, ktorí kritizujú, že harmonogram výstavby nových parkovacích miest sa neplní a žiadajú mesto, aby to riešilo.

Podľa EEI od marca pribudlo v Košiciach viac ako 70 novovybudovaných parkovacích miest. Zároveň bola v ostatnom mesiaci zastavená výstavba 52 parkovacích miest, ktoré už boli v procese výstavby. "Stalo sa tak kvôli aktivistom, ktorí nesúhlasili s ich postavením aj napriek tomu, že na ne bolo vydané riadne stavebné povolenie. Ďalšie zdržanie spôsobilo objavenie historických inžinierskych sietí, ktoré neboli zakreslené v mapách a nevedeli o nich ani zodpovedné úrady. Kvôli nim sme prišli o ďalšie miesta, ktoré už mohli byť hotové a musíme prerábať už schválené projekty. Tiež nie je doriešené umiestnenie kontajnerových stojísk na Rosnej a Košťovej, čo nás brzdí v prácach. Hľadáme však za pochodu iné alternatívy," uviedol mediálny zástupca EEI Karol Wolf.

Do konca mája je podľa spoločnosti v pláne navýšenie nových parkovacích miest na 420, ak sa dorieši spomínané pozastavenie 52 miest a nepríde k ďalším nepredvídaným okolnostiam. "Stále však opakujeme, že pri budovaní nových parkovacích miest dôsledne dodržujeme všetky predpisy a sme závislí od procesu vydávania stavebných povolení, pri ktorých sa mesto musí vyrovnať so stanoviskami tretích strán. Harmonogram budovania parkovacích miest nám stanovuje minimálne lehoty, dokedy je potrebné začať jednotlivé procesy. Realizačný plán neustále upravujeme a prispôsobujeme," dodal Wolf. Finálny počet parkovacích miest bude jednoznačný až po ich kolaudácii.

Podľa skupiny opozičných poslancov EEI nedodržala harmonogram výstavby viac ako 700 nových parkovacích miest do marca tohto roku. "My tvrdíme, že EEI neplní zmluvné podmienky. Na ťahu je teraz mesto – štatutár, aby to riešilo," uviedol pre TASR poslanec Jaroslav Polaček (nezávislý). Táto vec by sa tak mala podľa neho riešiť na pondelkovom (24.4.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.