Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Komisárka EK A. Vassiliouová otvorí Košice 2013

Androulla Vasiliová Foto: TASR/AP

Komisárka príde do Košíc 19. januára a navštívi viaceré výstavy a kultúrne podujatia, okrem iného výstavu prác študentov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a módnu prehliadku.

Košice 18. januára (TASR) - Európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulla Vassiliouová sa v nedeľu 20. januára v Košiciach pridá k prezidentovi Slovenskej republiky Ivanovi Gašparovičovi, predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi a primátorovi Košíc Richardovi Rašimu, aby oficiálne otvorila projekt Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013. Otváracieho ceremoniálu sa zúčastní aj slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Toto je veľmi výnimočný moment pre Košice, ktoré sú prvým mestom nesúcim titul Európskeho hlavného mesta kultúry na Slovensku. Som presvedčená, že mesto, región a krajina sa chopia tejto príležitosti, aby podporili dlhotrvajúci rozvoj a čo najviac využili kultúrny, hospodársky a sociálny prínos, ktorý tento rok prinesie. Tým, že sa Košice aj medzinárodne zviditeľnia, dúfam, že tento rok bude aj pre mesto príležitosťou upevniť medzi jeho obyvateľmi pocit spolupatričnosti k EÚ. Želám Košiciam veľa úspechov,” uviedla komisárka Vassiliouová.

Komisárka príde do Košíc 19. januára a navštívi viaceré výstavy a kultúrne podujatia, okrem iného výstavu prác študentov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a módnu prehliadku, na ktorej sa predstavia traja slovenskí návrhári – Sewologylab, Izabela Komjati and Vlasta Žáková. Zúčastní sa aj vystúpenia troch vynikajúcich slovenských sólových hudobníkov – Petra Breinera, Borisa Lenka a Stana Palúcha – ktorí kombinujú klasiku, džez a juhoamerické hudobné vplyvy.

Androulla Vasiliová
Foto: TASR/AP

Ceremoniál v Štátnom divadle


Otvárací ceremoniál sa uskutoční v Štátnom divadle Košice 20. januára, kde komisárka Vassiliouová prednesie hlavný prejav. Téma ceremoniálu sa bude zakladať na myšlienke Košického vesmírneho programu zameraného na vyslanie „kultúrnej družice do vesmíru?. Otvárací program bude priamym prenosom vysielaný na určenej webovej stránke.

Počas svojej návštevy sa komisárka zúčastní stretnutia s miestnymi politickými predstaviteľmi, okrem iného so Zdenkom Trebuľom, predsedom Košického samosprávneho kraja, aby diskutovala o úlohe kultúry v rámci dlhotrvajúceho rozvoja Slovenska.

Okrem otváracieho ceremoniálu bude ročný program v Košiciach zahŕňať viaceré kultúrne podujatia, od festivalov, výstav, divadelných hier, pracovných dielní, umeleckých inštalácií po rôzne diskusné pódia. Mesto sa v ňom bude prezentovať ako križovatka starých trás medzi východom a západom.