Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

R. Raši: Prvý deň Otváracieho ceremoniálu navštívilo 100.000 ľudí

Námestie Jána Mathého v Košiciach je pomenované po významnom košickom sochárovi (14. 6. 1922 – 5. 6. 2012). Jeho diela zdobia viaceré verejné priestory v Košiciach. Bývalé Námestie Nádeje, vzniklo premenovaním križovatky Hlinkovej ulice a Národnej triedy. Na snímke druhá zľava manželka sochára Eva Mathéová, vpravo primátor Košíc Richard Raši, vľavo umelecký riaditeľ projektu EHMK Košice 2013 Vladimír Beskid, druhá zľava viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová, tretí zľava riaditeľ projektu EHMK Košice 2013 Ján Sudzina. Foto: TASR/Milan Kapusta

Košický primátor opätovne pripomenul, že rok 2013 je len začiatkom. Košice by sa mali zmeniť z industriálneho na kreatívne mesto.

Košice 20. januára (TASR) – Počas prvého dňa programu Otváracieho ceremoniálu projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 v sobotu 19. januára sa v meste pohybovalo okolo 100.000 ľudí. Vyhlásil to primátor Košíc Richard Raši.

Je to nevídaný počet vzhľadom na to, že Košice majú 250.000 obyvateľov. Prevládala najmä spokojnosť . Ľuďom sa páčili nielen podujatia, ktoré boli v kaviarňach, knižniciach, či divadlách, ale aj podujatia a prezentácie, ktoré stretli na ulici,“ povedal Raši, ktorý je už plný očakávania dnešnej Otváracej šou na Hlavnej ulici. „Ak to dopadne tak, ako včera (19.1.), tak to bude najlepším štartom EHMK,“ dodal primátor.

Prisľúbil, že priami účastníci Otváracej šou uvidia to, čo ešte nikdy nevideli. „Táto šou bude koncipovaná úplne inak ako boli prezentácie a kultúrne akcie nielen na Slovensku, ale aj v európskych mestách. Bude smerovať k planéte Košice, teda k tomu, čo chceme dosiahnuť, teda naštartovať zmenu a novú budúcnosť Košíc a možno sa dočkáme aj pozdravu z kozmu,“ naznačil Raši.



Košický primátor opätovne pripomenul, že rok 2013 je len začiatkom. Košice by sa mali zmeniť z industriálneho na kreatívne mesto. V tomto roku Raši očakáva, že mesto navštívi o 100 percent turistov viac ako zvyčajne. „EHMK by malo naštartovať rozvoj. Nie je to projekt na jeden rok, naopak, mesto by z neho mohlo ťažiť desiatky rokov. Tieto dni naznačujú, akým smerom sa toto mesto pohne aj po roku 2013,“ uzavrel Raši.