Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Eko čin roka 2015 je zveľadenie rybníka a okolia

Na ilustračnej snímke rybník. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Víťazný projekt má názov Zo smetiska jazero plné života a zrealizovalo ho občianske združenie Verešvárska Baňa v Červeníku.

Trnava 8. júna (TASR) – Za ekologický čin roka 2015 bol v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyhlásený projekt Zo smetiska jazero plné života, ktorý realizovalo občianske združenie (OZ) Verešvárska Baňa v Červeníku. Na druhom mieste v kategórii občianskych združení skončil projekt revitalizácie skládky na oddychovú zónu OZ Stonožka v Malženiciach a tretie bolo OZ Dozor HC so svojím Smeťozberom.

TTSK hodnotil projekty aj v kategórii škôl, tam však bolo udelené až tretie miesto Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi za environmentálne aktivity Zelená škola. Na základe návrhu hodnotiacej komisie TTSK dostalo mimoriadne ocenenie OZ Priatelia prírody za Manažment chránených území Mníchova úboč a Kyseľová a OZ KOZEL (Klub ochrancov zelene) v Senici za projekt Hmyzí a vtáčí hotel – moruša biela.

Do tohto ročníka Ekologického činu sa zapojilo spolu deväť projektov. Členovia víťazného OZ Verešvárska Baňa z Červeníka bodovali za to, že zveľadili miestny rybník a jeho okolie, ktorý sa pomaly menil na neresisko komárov a smetisko. Organizovali brigády zamerané na čistenie brehov a okolia, zbieranie odpadkov, orezávanie starých stromov, ktoré ohrozovali návštevníkov jazera, vyhrabávanie zhnitých listov z jazera, vytvorenie neresiska pre ryby a ostrovčeka pre divoké kačky. Urobili aj výsadbu ovocných i ihličnatých stromčekov, postupne sa do aktivít zapojili aj nečlenovia združenia, pridali sa deti zo Základnej školy s materskou školou v Červeníku a obec Červeník. V pláne má združenie veľa ďalších aktivít a vízií, ako je výsadba ďalšej zelene, osadenie lavičiek, postavenie mosta života medzi veľkou a malou Baňou. Uvádza sa to v informácii pre poslancov krajského zastupiteľstva, ktorí majú dnes výjazdové rokovanie v Holíči.