Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Ľudia môžu znova prihlasovať svoje obľúbené stromy do ankety

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komisia vyberie v druhej polovici mája z prihlásených stromov 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 7. júla na festivale Pohoda v Trenčíne.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) – Nadácia Ekopolis vyhlásila 14. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Svoj obľúbený strom do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy alebo organizácie do 9. mája. Stačí poslať vyplnený formulár a fotografie stromu na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica), e-mailom na hronec@ekopolis.sk alebo vyplniť registračný formulár na www.ekopolis.sk.

"Počas uplynulých 13 ročníkov môžeme sledovať obľúbenosť jednotlivých druhov drevín u našej verejnosti. Okrem už tradičného vzťahu k lipám je viditeľný aj blízky vzťah k ovocným drevinám. Toto by sa asi dalo interpretovať ako určité národné špecifikum, pretože napríklad aj v aktuálnom ročníku súťaže Európsky strom roka spomedzi 14 iba Slovensko reprezentovala ovocná drevina, regionálna odroda hruška ružová z Bošáce," konštatoval Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Komisia vyberie v druhej polovici mája z prihlásených stromov 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 7. júla na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra tohto roka. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a tiež na sociálnej sieti www.facebook.com/nadacia.ekopolis.

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne a podporila ju aj Medzinárodná arboristická spoločnosť, ako i ďalší partneri. Patrónom ankety je už piaty rok spevák Peter Lipa.