Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Električková doprava cez Starý most má byť spustená začiatkom júla

Na snímke električka počas skúšobnej jazdy po novom Starom moste. Foto: Hlavné mesto

Chodci a cyklisti by mohli cez Starý most prejsť už v polovici tohto mesiaca.

Bratislava 6. mája (TASR) – Električky s cestujúcimi by mali cez bratislavský Starý most do Petržalky začať jazdiť prvé júlové dni. Takýto termín predpokladá Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy začal kolaudáciu električkovej dráhy na Starom moste a v Petržalke. Ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním je určené na 26. mája.

V rámci zisťovania bude stavba prechádzať kontrolou, ktorá preukáže, či je zrealizovaná v súlade s projektovou dokumentáciou, na ktorú bolo vydané stavebné povolenie. Taktiež či nastali v priebehu realizácie stavby zmeny a stavba spĺňa zákonom stanovené technické parametre.

"Ak na predmetnej stavbe nebudú zistené závažné skutočnosti, ktoré by bránili premávke, môže BSK vydať rozhodnutie o skúšobnej prevádzke," informovala TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman. Ako podotkla, ak k 26. máju bude mať kraj všetky kladné stanoviská dotknutých orgánov a všetky doklady, ktoré musí zabezpečiť navrhovateľ - hlavné mesto, zastúpené spoločnosťou METRO Bratislava, je možné vydať povolenie na dočasné užívanie a skúšobnú prevádzku v pondelok 30. mája.

Rozhodnutie bude opätovne zverejnené na elektronickej úradnej tabuli BSK, taktiež na úradných tabuliach hlavného mesta SR, mestskej časti Staré Mesto a mestskej časti Petržalka 15 dní. "Posledný deň tejto lehoty je dňom doručenia verejnej vyhlášky. Ďalších 15 dní majú dotknuté strany možnosť na podanie odvolania. Až potom je možné na rozhodnutie BSK potvrdiť právoplatnosť a je možné začať skúšobnú prevádzku už začiatkom júla," vysvetlila Forman.

Pokiaľ nebudú na električkovej dráhe na Starom moste a v Petržalke závažné nedostatky, pri ktorých by bola ohrozená bezpečnosť cestujúcich a premávky, BSK vydá kolaudačné rozhodnutie na skúšobnú prevádzku, ktorá môže trvať maximálne jeden rok. Po jej skončení a vyhodnotení vydá stavebný úrad na návrh stavebníka kolaudačné rozhodnutie na trvalú prevádzku.

Chodci a cyklisti by mohli cez Starý most prejsť už v polovici tohto mesiaca. "Máme tri kolaudačné rozhodnutia, ktoré sú už vyvesené a beží odvolacia lehota, ktorá končí 15. mája. Ak sa nikto neodvolá, tak potom dva-tri dni po 15. máji budú môcť prejsť cyklisti a peší cez Starý most," povedal pre TASR bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Podľa magistrátu hlavného mesta termíny ukončenia kolaudačných konaní sú závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov. Kolaudácia sa týka napríklad električkového zvršku i chodníkov na Štúrovej ulici, samotného Starého mosta či estakád. Dokopy je to viac ako 140 objektov, ktoré sú rozdelené do desiatich kolaudačných konaní. Kolaudujú ich štyri úrady - špeciálny stavebný úrad na hlavnom meste, bratislavská mestská časť Petržalka, BSK ako špeciálny stavebný úrad a Okresný úrad Bratislava.

Stavebné práce na výstavbe projektu prvej časti nosného systému MHD do Petržalky sa skončili 15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo mesto o začatie kolaudačných konaní. Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty.