Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na oprave električkovej trate v Bratislave pracujú ťažké mechanizmy

Na snímke stav električkového koľajiska pri Hlavnej stanici v Bratislave, 19. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Na obratisku pri Hlavnej stanici obnovujú električkovú trať.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Do obnovy električkovej trate na obratisku pri Hlavnej stanici sa už naplno zapojili ťažké mechanizmy. V rámci prípravných prác, ku ktorým Dopravný podnik Bratislava (DPB) podľa zazmluvneného harmonogramu pristúpil už v pondelok (18. 8.), dnes od skorých ranných hodín odkrývajú robotníci s pomocou strojov koľajový zvršok a zisťujú potrebný rozsah prác.

"Po ukončení prípravného štádia sa začnú vykonávať samotné rekonštrukčné práce na úseku trate medzi obratiskom pri Hlavnej stanici a budovou ministerstva financií. Práce sú rozvrhnuté do troch etáp. V prvej etape sa opraví obratisko, teda vonkajší a stredný koľajový oblúk, pričom v prípade potreby príde aj k výmene uloženia koľajníc a koľajových konštrukcií," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. V druhej etape sa práce rovnakého rozsahu presunú na úsek od obratiska po zastávku na nám. Franza Lizsta. "V rámci tretej etapy sa zrekonštruuje úsek od Čajkovského po Kýčerského ulicu," dodala Volfová.

Komplexná oprava plánovanej časti električkovej trate bude podľa DPB dokončená do 15. novembra.



Zmluva o rekonštrukcii je podpísaná

Na snímke stav električkového koľajiska pri Hlavnej stanici v Bratislave, 19. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na opravu trate od obratiska pri stanici po budovu ministerstva financií sa poskladá investor modernizácie Hlavnej stanice a Predstaničného námestia - spoločnosť Transprojekt a aj dopravný podnik. Zmluvu o rekonštrukcii podpísali obe strany minulý týždeň. Celkovo by sa mali náklady na opravu vyšplhať na približne 1,2 milióna eur. "Investor je pripravený preinvestovať v rámci rekonštrukcie trate 500.000 eur," avizovala mediálna zástupkyňa Transprojektu Mária Adamová s tým, že firma už uhradila náklady na vypracovanie projektu vo výške 30.000 eur. Zvyšok doplatí dopravca.

Na opravu vrchnej časti trate na Hlavnú stanicu má nadviazať aj rekonštrukcia úseku od Kýčerského po Radlinského ulicu. Túto časť bude rekonštruovať hlavné mesto prostredníctvom eurofondov. "V prípade dodávateľa rekonštrukčných prác prebieha stále výberové konanie," povedal pre TASR hovorca mesta Stano Ščepán. Potvrdil, že po odovzdaní zákazky by mala byť rekonštrukcia hotová do troch mesiacov.

Doprava na električkovej trati na Hlavnú stanicu bola zastavená pre nevyhovujúci technický stav trate v novembri 2011.