Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Súdne pojednávanie s Eleonórou M. pre odpočet DPH opäť odročili

Eleonóra Mojsejová Foto: TASR/Michal Svítok

Sudca rozhodol o odročení pojednávania na 15. mája, keď budú opätovne predvolaní niektorí svedkovia. Dokončiť sa má čítanie listinných dôkazov.

Košice 10. apríla (TASR) – Na košickom okresnom súde dnes pokračovalo pojednávanie so známou podnikateľkou Eleonórou M.

Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatňovala nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur. Vo výpovediach svedkov sa dnes objavili rozpory.

Eleonóra M. si mala ako podnikateľka od spoločnosti Alegro Trade, s. r .o., v roku 2007 objednať a zaplatiť za dodávku účtovníckeho softvéru. Daňový úrad však príslušný odpočet DPH neuznal, pretože podľa daňovej kontroly softvér nebol dodaný.

Na súde dnes vypovedala konateľka firmy Alegro Trade Eva Jankovičová. Svoj vzťah k tejto spoločnosti charakterizovala slovami: "Vraj som konateľ firmy".

Na otázku, čím sa firma zaoberá, uviedla, že si toho "nie je vedomá". Odmietla, že by podpisovala zmluvu na dodanie účtovníckeho softvéru pre Eleonóru M., ako aj zmluvu s firmou Barpo, ktorý mal vypracovanie tohto softvéru zabezpečiť. S košickou podnikateľkou sa nikdy pred tým nestretla. Uviedla, že dala splnomocnenie príbuznej, ktorá v prípade taktiež vystupuje, ale na riešenie daňových záležitostí v Košiciach, a nie na úkony spoločnosti Alegro Trade.

Na súde sa čítali výpovede zástupcov firiem Alegro Trade a Barpo počas preverovania kauzy na daňovom úrade. Objavili sa pritom rozpory s ich výpoveďami na súdnom pojednávaní, na čo dnes upozornila samotná obžalovaná. Podnikateľka známa aj z televíznych reality show naďalej odmieta prekročenie zákona a tvrdí, že za sadu CD-ček so softvérom zaplatila. Uviedla, že zmluvu o ich dodaní podpísala so splnomocnenou zástupkyňou firmy Alegro Trade.

Sudca rozhodol o odročení pojednávania na 15. mája, keď budú opätovne predvolaní niektorí svedkovia. Dokončiť sa má čítanie listinných dôkazov.