Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

EMED zverejnil dve štúdie o dopadoch ťažby, možno ich pripomienkovať

Firma tak urobila nad rámec požiadaviek zákona s cieľom získať spätnú väzbu od odbornej aj laickej verejnosti, informoval Marian Urban, generálny riaditeľ EMED-u.

Banská Bystrica/Detva 8. augusta (TASR) - Dve nezávislé štúdie o dopadoch ťažby pre región, ktoré možno pripomienkovať 30 dní, zverejnila dnes firma EMED Slovakia, ktorá plánuje ťažbu zlata pri Detve.

Ako TASR ďalej informoval Marian Urban, generálny riaditeľ spoločnosti, urobila tak nad rámec požiadaviek zákona s cieľom získať spätnú väzbu od odbornej aj laickej verejnosti.

K obom štúdiám je možné podávať počas nasledujúcich 30 dní pripomienky a stanoviská (do 5. septembra). Obce, občania i občianske združenia ich môžu zasielať e-mailom na adresu slovakia@emed-mining.com alebo poštou na adresu EMED Slovakia, Nám. SNP 466/1, 962 12 Detva. Technicko-ekonomickú štúdiu vypracoval RNDr. Jaroslav Schwarz a štúdiu sociálnych dopadov pripravil Doc. PhDr. Ivan Kusý, CSc. Obe sú v plnom znení k dispozícii na webstránke www.emed-slovakia.com.

Ako Urban priblížil, štúdie predstavujú nezávislý a odborný pohľad na ťažbu v lokalite Biely vrch, pričom sa sústreďujú na jej ekonomické i sociálne dosahy pre región Detvy. Boli vypracované na základe dostupných informácií z regiónu Detva a predložených plánov spoločnosti EMED.