Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Hydrológovia ukázali, ako zmerajú, koľko vody pretečie v Dunaji

Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predvádzajú pri príležitosti Dňa Dunaja priame meranie prietoku v rieke pomocou hydrometrickej vrtule na závese z mosta SNP v Bratislave 28. júna 2016. Foto: TASR/Dano Veselský

Zistenia sú dôležité napríklad pre protipovodňovú ochranu, priblížila Zuzana Danáčová, vedúca oddelenia kvantity povrchových vôd SHMÚ.

Bratislava 28. júna (TASR) - Koľko vody pretečie v hlavnom meste v Dunaji, mohli dnes s odborníkmi zisťovať aj bežní ľudia. Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) spúšťali do rieky z Mosta SNP hydrometrickú vrtuľu. Ide o hydrometrovanie, pri ktorom sa meria objem vody pretekajúcej daným profilom. Zistenia sú dôležité napríklad pre protipovodňovú ochranu, priblížila Zuzana Danáčová, vedúca oddelenia kvantity povrchových vôd SHMÚ.

"Toto je staré klasické hydrometrovanie, pri ktorom spúšťame do vody vrtuľu a počítame otáčky, alebo akou rýchlosťou sa za určitý čas táto vrtuľka otočí. Robíme to v niekoľkých zvisliciach, takisto aj v rôznych hĺbkach. Potom všetky výsledky rýchlostí dáme do počítača a prerátame prietok," uviedla Danáčová. Metóda sa už viac-menej na Dunaji nevyužíva. Hydrológovia ju ukázali pri príležitosti stredajšieho (29.6.) Dňa Dunaja. Pripojili sa tak meraniam v štátoch, ktorými druhá najdlhšia rieka v Európe preteká.

Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predvádzajú pri príležitosti Dňa Dunaja priame meranie prietoku v rieke pomocou hydrometrickej vrtule na závese z mosta SNP v Bratislave 28. júna 2016.
Foto: TASR/Dano Veselský


Hydrometrická vrtuľa je spojená s torpédom, pre meranie prietoku v riekach veľkosťou podobných Dunaju sa používajú torpéda s hmotnosťou 50 alebo 100 kilogramov, aby sa udržala stabilita vrtule počas merania v prúdiacej vode. Zariadenie sa spúšťa do vody na oceľovom lane, v pravidelných rozstupoch, tzv. zvisliciach. V každej zvislici sa rýchlosť prúdenia vody meria v piatich bodoch.

Na meranie prietoku sú už modernejšie ultrazvukové metódy. "Je to metóda, pri ktorej na plaváku je ultrazvukový prístroj. Funguje na dopplerovom princípe a hneď ako ťahám naprieč toku lodičku, tak vidím, aká hĺbka, aké rýchlosti, prídem na koniec a viem, aký objem vody mi tečie profilom," vysvetlila Danáčová. Ako dnes ukázali hydrológovia, meranie pomocou tohto prístroja je v porovnaní s hydrometrovaním rýchlejšie a menej prácne.

Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predvádzajú pri príležitosti Dňa Dunaja priame meranie prietoku v rieke pomocou hydrometrickej vrtule na závese z mosta SNP v Bratislave 28. júna 2016.
Foto: TASR/Dano Veselský




Meranie prietoku sa podľa Danáčovej využíva stále, keďže vo vodomerných staniciach sa meria iba výška hladiny a teplota vody. "K tomu musíme prisúdiť aj objem vody, pretože všetky modely a predpovedné modely sú nastavené na objem vody nie na hladiny," ozrejmila. Dáta sú dôležité hlavne pri povodniach a plánovaní protipovodňovej ochrany.

Najväčší dlhodobý priemerný prietok na Dunaji na území Slovenska je pod Štúrovom, a to 2314 kubických metrov za sekundu. V Bratislave je to 2061. "Na rozdiel od priemerných prietokov pri povodniach dochádza na slovenskom úseku Dunaja ku splošťovaniu maximálnych prietokov. Napríklad na Dunaji v Bratislave je storočný prietok 11.000 kubických metrov za sekundu a v Štúrove 9100 kubických metrov za sekundu. Aj výšku hladiny dosahuje Dunaj najvyššiu v Bratislave," doplnila Danáčová.

Medzinárodný deň Dunaja sa oslavuje každoročne 29. júna od roku 2004. Jeho cieľom je oslava čistej a bezpečnej rieky a pripomenutie si významu ochrany Dunaja ako prírodného zdroja.