Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Národná zoo Bojnice odchovala dve mláďatá majny Rotschildovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Vedci objavili majnu v roku 1912. Svoje meno Rothschildova dostala podľa Waltera Rothschilda, ktorý bol britským ornitológom a financoval výskum tohto druhu.

Bojnice 6. septembra (TASR) - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade Bojnice doplnili dve mláďatá majny Rotschildovej. Narodili sa tam počas leta. Vzácny biely vták sa vo voľnej prírode vyskytuje iba na ostrove Bali. Informovala o tom vedúca odboru marketingu a propagácie zoo Andrea Klasová.

Medzinárodná únia ochrany prírody odhaduje počet dospelých jedincov na približne 50 vtákov. "Toto číslo môže byť aj vyššie. Voľne žijúca populácia sa však v podstate udržiava len vypúšťaním vtákov odchovaných v zajatí," uviedla Klasová.

Majny Rothschildove podľa nej ohrozuje najmä nelegálny odchyt a obchod. "Cena majny na čiernom trhu bola v polovici 90. rokov 20. storočia približne 2000 dolárov. Hrozba nelegálneho odchytu stále pretrváva, a to i napriek tomu, že populácia je uzavretá v národnom parku a je pod ochranou," doplnila.

Majna Rothschildova sa vyznačuje bielym perím a nebovomodrou maskou okolo oboch očí. Vo voľnej prírode sa dožíva približne päť rokov, v zajatí to môže byť až 15 rokov. Znáša tyrkysové vajíčka. Majny sa živia hmyzom, húsenicami, ovocím a nepohrdnú ani menšími plazmi.

Vedci objavili majnu v roku 1912. Svoje meno Rothschildova dostala podľa Waltera Rothschilda, ktorý bol britským ornitológom a financoval výskum tohto druhu.