Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Prírodnú rezerváciu Primovské skaly zdobia stovky rastlín poniklecov

Poniklec, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas minuloročnej jesene sa pracovníci správy národného parku v rámci praktickej starostlivosti o chránené územia pustili do brigády v tejto lokalite.

Hôrka 30. apríla (TASR) - Minuloročné úsilie pracovníkov Správy Tatranského národného parku (TANAP) v prírodnej rezervácii Primovské skaly v katastrálnom území obce Hôrka (okres Poprad) sa oplatilo, počas jari v nej rozkvitla vzácna rastlina poniklec otvorený.

"Lokalita je porastená kobercom modrofialových kvetov. Na ploche veľkosti štyri krát štyri metre sme napočítali až 1062 jedincov tohto chráneného druhu," informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Počas minuloročnej jesene sa pracovníci správy národného parku v rámci praktickej starostlivosti o chránené územia pustili do brigády v tejto lokalite.

Primovské skaly predstavujú územie vyhlásené za chránené z dôvodu výskytu chránených a vzácnych druhov rastlín a biotopov vrátane druhu európskeho významu, akým je napríklad spomínaný poniklec otvorený.

"Poniklec otvorený rastie práve na strmších miestach, ktoré postupne zarastajú. Neustále zvyšujúce sa zatienenie ho vytláča a jeho početnosť postupne klesá," priblížil Majko. Ako ďalej doplnil, na jeseň boli v tejto lokalite odstránené kroviny a prirodzené zmladenie. "Hneď po zásahu bolo vidieť zmenu, ktorá sa tu udiala. Bralo sa presvetlilo a otvorilo," dodal.

Presvetlením lokality sa podľa správy parku zlepšili podmienky pre existenciu tohto druhu. "V budúcnosti bude potrebné zabezpečiť, aby vyrúbané plochy opäť nezarástli," uviedol Majko.