Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: V Moldave nad Bodvou osadili prvé podzemné kontajnery

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mesto si od nich sľubuje čistejšie verejné priestranstvá, menej zápachu a jednoduchšie používanie v porovnaní s klasickými. Samospráva chce tak vyriešiť tiež problém vyberania odpadkov z kontajnerov.

Moldava nad Bodvou 6. decembra (TASR) – Nové podzemné kontajnery dnes osadili a spustili do prevádzky v Moldave nad Bodvou. Mesto si od nich sľubuje čistejšie verejné priestranstvá, menej zápachu a jednoduchšie používanie v porovnaní s klasickými. Samospráva chce tak vyriešiť tiež problém vyberania odpadkov z kontajnerov.


"Je to na komunálny aj separovaný odpad. Toto sídlisko má 4000 až 4500 obyvateľov a chceli by sme tento systém zaviesť všade. Tie 1100 litrové nádoby by mali zmiznúť z povrchu zeme a všetko by sme mali dostať do zeme. Tak v podstate budujeme zelené a čisté mesto," uviedol pre TASR primátor Moldavy nad Bodvou Slavomír Borovský.

Ako pokračoval, inšpirovali sa Rakúskom a Talianskom, kde takéto kontajnery sú. "Verím tomu, že sa nám to oplatí. Čisté mesto je viac ako peniaze. Peniaze tu nehrajú absolútne žiadnu rolu. Jedno stanovište vychádza približne na 36.000 eur, čo pri dnešných cenách nie je až také drahé. Myslím si, že aj mestá veľké ako naše si to môžu dovoliť," zdôraznil primátor.

Od nových podzemných kontajnerov si sľubujú i finančnú návratnosť, keďže odpad sa bude vyvážať iba raz za tri týždne, namiesto týždňových intervalov. "Minimálne ostaneme pri nákladoch, ktoré sme mali doteraz. Do budúcna uvidíme, či nám to prinesie nejaký efekt. V súčasnosti nenavyšujeme rozpočet na vývoz smetia," povedal Borovský.

Okrem toho nové kontajnery majú zabrániť znečisťovaniu okolia i vyberaniu odpadkov z nádob. V meste majú podľa Borovského dve stanovištia, postupne by ich chceli mať sedem.

V každom podzemnom kontajneri sa skrýva päťkubíková objemová šachta. "Ide o estetické riešenie, nakoľko to nezaberá veľa priestoru. Týchto päť kontajnerov nahradzuje približne 30 klasických," povedal Martin Chyla z rožňavskej spoločnosti MEVA-SK, ktorá kontajnery zabezpečila.

Ako povedal, na Slovensku ide o pilotný projekt. "Podzemný kontajner je taký, že trčí iba vhadzovacia šachta. Pri polopodzemných kontajneroch trčí polovica objemu nádoby vonku," priblížil Chyla.


Podzemné kontajnery sa vyprázdňujú pomocou hydraulického ramena. "Keď sa kontajner vysypáva, tak sa automaticky dvíha bezpečnostná plošina, aby tam niekto nespadol. Je to klasický dvojhákový systém, ktorý je u nás celkom zaužívaný, lebo sa používal na zvonový výsyp. Kedysi sme na sídliskách mali takzvané 'zvony', do ktorých sa separoval odpad. Je to presne ten istý systém. Za jeden hák sa kontajner zdvihne a druhým sa vysype," vysvetlil Chyla.

Ako dodal, na budúci rok by mali rovnaké kontajnery pribudnúť v ďalších piatich mestách na Slovensku.