Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Epidemiológovia zaznamenali výrazný vzostup chorých na chrípku

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nárast respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji pravdepodobne ohlasuje skutočný začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) - Výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a hlavne na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), ktoré signalizujú už pravdepodobne skutočný začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny, zaznamenali v 39. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Podľa analýzy hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne o 42 percent, ale výskyt CHPO až o takmer 118 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO vyššia o 20 percent a na CHPO v počtoch chorých takmer totožná. Na ARO je v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 5300 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 1613 na 100.000 osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 564, čo je chorobnosť 172 osôb na 100.000 obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici zbiera údaje za celý Banskobystrický kraj. Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. V 39. kalendárnom týždni v porovnaní s minulým týždňom, napriek uvedenej situácii, klesol o vyše jedno percento počet komplikácií zo zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ako aj chrípky. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine najmenších detí (nula až šesť rokov), detí základných škôl (od šiestich do 14 rokov) a seniorov. Len o niečo je nižší výskyt týchto ochorení medzi ostatnými vekovými skupinami.

Najvyšší počet chorých na respiračné ochorenia je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okrese Lučenec (621), nasledujú Rimavská Sobota (579), Brezno (550) a Žarnovica (505). Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Revúca, Žiar nad Hronom a Veľký Krtíš. Choré sú predovšetkým deti základných škôl a občania v produktívnom veku.